Pisk i Tingsrätten

För ett par dagar sedan avkunnades dom i det uppmärksammade målet med en 16-årig tjej som haft en BDSM-session med en 32-årig man. Den friande domen är välkommen samtidigt som det är relevant att ställa sig vissa frågor i hur ärendet hanterats.

Historien börjar när den då 16-åriga tjejen tog kontakt med 32-åringen på en sexkontaktsida på nätet, där det framgick att han ägnade sig åt BDSM-aktiviteter. Tjejen var intresserad av att uppleva vissa saker, som att bli piskad och förnedrad på olika sätt mm, något hon redan tidigare upplevt med en annan man, men som hon då inte varit nöjd med. De båda inblandade kommunicerade under en tid via nätet innan de i Januari i år träffades i mannens lägenhet där tjejen blev piskad vid två tillfällen, fick klämmor fästa i bröstvårtorna, blev ”bestraffad” och behandlad på ett sätt som normalt skulle kallas förnedrande. Om det inte varit för en anhörig till tjejen som uppfattat de blåmärken som uppstått som något som måste ha haft med misshandel att göra, och därför polisanmält det hela, hade de inblandade förmodligen fortsatt att träffas. Nu anhölls istället mannen misstänkt för grov misshandel och både tjejens och mannens identiteter blev offentliga.

BDSM är egentligen ett slags djupare sexuellt spel. Det kan till exempel handla om att spela roller som dominant och undergiven, att binda eller bli bunden, att känna njutning i att tillfoga eller bli tillfogad smärta. Detta sker helt frivilligt från de inblandades sida och lekarna avbryts omgående om någon av de inblandade använder ett överenskommet stoppord, till exempel om lekarna inte känns bra eller något är fel. Olika personer har olika smärttrösklar och är olika känsliga därför är det viktigt att den som tillfogar smärta är lyhörd för signaler och hela tiden känner av att allt är ok och att inga allvarliga skador uppkommer. Den som har kommandot är ju faktiskt ansvarig inte bara för sitt eget agerande utan även för den utsattes välmående. Det är även viktigt att de känslor som kan uppkomma efter en BDSM-session kan bearbetas gemensamt. Och framför allt bygger en BDSM-relation på tillit mellan de inblandade.

De uppgifter som kommit fram i målet, och som finns att läsa i domen, visar att de båda inblandade varit helt medvetna om vad de ägnat sig åt, haft full koll på det som hänt och att det hela skötts enligt läroboken. Tjejen hade när som helst kunnat avbryta det hela och lämna lägenheten, men gjorde det inte. Att det inte handlar om misshandel är ju fullständigt klart. Misshandel handlar om att bli utsatt för oönskat våld, att bli kränkt mot sin vilja, att tvingas till något man inte vill.

Tingsrätten har kommit fram till samma slutsats. Visserligen har tjejen blivit piskad och fått blåmärken och varit öm efteråt, men det är något hon faktiskt önskat. Mannen har agerat så ansvarsfullt man kan förvänta av en person med lång erfarenhet inom BDSM. De allvarligaste skadorna är förmodligen de som uppkommit på grund av rättsväsendets publicering av personuppgifter och detaljer om de inblandades sexliv. Den friande domen är naturligtvis välkommen för den som har lite insyn i vad detta med BDSM handlar om och som förstår varför vissa personer väljer att ägna sig åt denna typ av aktiviteter. Samtidigt ser man en hel del kommentarer i nättidningar och på bloggar där personer utan sådan insyn förfasas över att en man kan misshandla en ung, skör, flicka och sedan slippa straff.

Ett verkligt bottennapp är Katarina Wennstams debattinlägg i Aftonbladet där hon visar upp en total avsaknad av kunskap i ämnet. Enligt henne är mannen en brutal best som medvetet raggat upp en ung trasig tjej för att ha som sexslav. Uppenbart är att hon inte läst den aktuella domen.

En artikel i Aftonbladet fick rubriken Höll 16-åring som sexslav – frias vilket säger lite om den journalistiska nivån i den tidningen. Det finns även flera artiklar i ämnet på Aftonbladet, Sydsvenskan, Sydsvenskan och SvD.

En mängd bloggar har även kommenterat domen. Det finns ett antal som inte begripit vad det handlar om. Shed Light, Humanjuristen, Just look on the bright side of life och Ann Helena Rudberg verkar vara i behov av att sätta sig in i ämnet innan de kommenterar det och även fråga sig om de själv skulle uppskatta om andra personer lagt sig i deras sexliv.

Sedan finns det bloggare som Harning, Camillas Vrå, Polisstaten och Per Pettersson som på olika sätt visar kunnande eller insikt i det aktuella ämnet.

Det man kan fråga sig är varför åklagare Ulrika Rogland lagt så pass mycket tid på ett mål som detta. Finns det inte tillräckligt med mål som rör verklig misshandel? Trafficking? Tvångsprostitution? Och varför vill hon överklaga till hovrätten? Räcker det inte med att de inblandade har blivit förnedrade av rättsväsendet en gång? Och varför hördes inte tjejen i domstolen? Nu representerades hon av målsägarbiträdet istället och vi fick inte veta vad hon faktiskt upplevt och hur hennes syn på det inträffade var. Eller vågade åklagaren inte riskera att få kritik från den som hon påstår blivit utsatt för ett brott?

Detta inlägg har 11 kommentarer

 1. Martin Olsson

  Om man vill och tycker det är upphetsande och uppkåtande att tortera plåga och förnedra en ung omyndig kvinna som har psykiska problem av typen självskadebeteende, så tycker jag att man har två alternativ.

  1. Söka akut psykhjälp
  2. Att ta livet av sig

  Det finns visst flickor som säger sig vilja detta själv, men för mig är det som att ha sex med en förståndshandikappad bara för att man ”får lov”

  Man fattar liksom att man inte gör någon sorts välgärning.
  Att skriva ett kontrakt med en minderårig är inte ett tecken på omsorg utan tyder på en utstuderad medvetenhet om att detta inte är okej och att man planerar att ta ”lekarna” längre än vad som utlovats.
  Att paret Svensson piskar på varandra i sovrummet under ömsesidigt respekt är ju helt okay !
  Jag är själv en vän av BDSM.

  Men ingen ska inbilla mig att det här tjejen inte har ett självskadebeteende och att sadisten har utnyttjat detta på ett sjukligt sätt

  Om en flicka som skär sig för att hon mår så jävla dåligt och säger att det är ok att någon annan gör det åt henne, är det då okej att någon sjuk jävel karvar i henne så länge hon har skrivit på ett kontrakt?

  Hade det varit mitt barn så hade det inte blivit någon rättegång alls.

  Det finns andra sätt att skipa rättvisa. Som principen öga för öga.

  Låt karln själv sitta en helg nerpissad piskad och slagen i sin hundbur med krokodilklämmor fastsatta i pungen. Öga för öga..tand för tand. En rättvisa som gällt sedan den gamle Moses tid. Fast å andra sidan har han fått sitt straff.
  Att bli korsfäst av media vid it-samhällets skampåle är vår tids svar på forna tiders bannlysning.

  Allt finns på nätet for-ever! Det är en dom som står fast!

  Vem vill ta i denne man med tång nu??
  För det är inte BDSM som sådant som folk e förbannad på utan på personer som använder BDSM som en täckmantel för att sin hänsynslöshet.

  Jag tror på Karma. Vad du gör mot andra får du igen.
  Vem är nu förnedrad och bespottad kanske.

  Han fick vad han förtjänade.

  Kanske finns det en Gud och en rättvisa i alla fall .. Tack snälla Rogland. Bra jobbat!
  Radera

  1. Lars Ivarsson

   Man är ju fri att tycka vad man vill, men vad ger dig rätt att bestämma vad andra människor ska tycka vara ok? Om man inte har skaffat sig tillräcklig kunskap ska man heller inte döma. Om du läst domen så ser du att tjejen sagt sig vara 18 år och alltså påstått sig vara myndig. Det framgår även att tjejen för sitt målsägarbiträde initialt osant påstått att ”hon blivit bortförd av tre män som turats om att våldta henne”. Och menar du verkligen att personer med tidigare självskadebeteende (i det här fallet fyra år tidigare) ska förbjudas att ägna sig åt vissa aktiviteter? Och, framför allt, ska de som litar på att ett tidigare självskadebeteende hos en partner är ett sedan länge passerat stadie straffas om så inte är fallet?

   Jag kan ju dessutom påpeka att tjejen, enligt uppgifter via andra kanaler, ägnat sig åt ytterligare BDSM-aktiviteter efter den händelse som rättegången avser. Om hon idag mår dåligt behöver det inte alls ha med den händelse rättegången avser.

   Tänk även på att det du skrivit här finns kvar på nätet för evigt. Om du inte lever som en asketisk munk med ett samvete vitt som snö så lär du under livet göra saker som inte uppskattas av andra personer och då är det ju enkelt för dem att få reda på att de kan ta ett öga för ett öga, en tand för en tand…

 2. noboytoy

  Tack Martin Olsson!!! Den första kloka analysen jag har hört från en man angående detta fall.

  Lars: det spelar ingen roll vad flickan sagt om sin ålder. Den dubbelt så gamle mannen borde vara medveten om att det är hans skyldighet att kontrollera flickans ålder.

  Som Martin Olsson säger, hur står det till med denne mans empati för sina medmänniskor, i det här fallet en ung flicka? På vilket sätt har han gjort en god gärning? Inte alls.

  Det åvilar honom, som man, ett ansvar att säga nej till en flicka som uppenbart lider av självskadebeteende och självdestruktivitet. Eller trodde han att han skulle hjälpa henne på detta sätt, låsa in henne i en hundbur och utsätta henne för förnedrande våld?

  Sanningen är att mannen såg sin chans. Jag undrar också varför han var så noga med att flickan skulle skriva på ett avtal? Skulle detta vara någon slags vanlig procedur vid BDSM? Knappast.

  Denne man visste mycket väl vad han gjorde.

  1. Lars Ivarsson

   Jag drar, med ledning av det du skriver, slutsatsen att du inte har någon större insyn i vad BDSM handlar om. Det som för en person verkar handla om förnedring och våld kan för en annan handla om att till exempel få utlopp för tankar och fantasier och kan för vissa faktiskt vara ett sätt att lösa upp spänningar och bearbeta tidigare händelser. Att kategoriskt påstå att människor inte skulle uppskatta en viss typ av aktivitet, bara för att man själv eller för den delen de flesta inte gör det, är i grunden fel.

   Om du läst domen hade du sett att Tingsrätten konstaterat att det inte fanns någon anledning för mannen att misstänka att tjejen vid tillfället hade några självskadeproblem. Om hon fått psykiska problem efter det inträffade kan det mycket väl ha med rättsväsendets hantering eller andra aktiviteter att göra. De som gjort fel är den person som mot tjejens vilja anmält det inträffade och naturligtvis rättsväsendet som hanterat ärendet på ett för de inblandade förnedrande sätt.

 3. Magnus Jaensson

  Det är en 16-åring vi pratar om.
  Ett 16-årigt barn!
  Det behöver inte sägas mer.

 4. Maria

  Jag har läst både domen och chattloggen. I den senare framgår klart och tydligt att mannen vet precis vad han gör. Han vet om hennes bakgrund osv. Han vet att hon inte vet vad han pratar om, att hon är ny på BDSM, han säger att han är bra på att ”lära upp” unga tjejer, och han talar om för henne vad hon ska skriva.
  Jag är förvånad att åklagaren inte tagit med hela chattloggen som bevisning (bara enstaka sidor), för det är just i chattloggen mannen visar vad han verkligen går för. Ett as som utnyttjar henne och sen skyller på henne.

  Om de som utövar BDSM inte i allmänhet är likadana as själva, borde de ta avstånd från denne man, som utnyttjar unga tjejer som fortfarande går i skolan, hälften så unga som han själv – han är därmed den skapar ett ifrågasättande av allt BDSM.

  Jag undrar vad det står för att så många som kommenterar på nätet backar upp den här vidrige mannen?

Lämna ett svar