Klippans centrum här är jag

I veckan hade jag tillfälle att befinna mig i den skånska metropolen Klippan. Som kanske en del vet har denna, hmm, tätort besjungits av ett band som kallar sig Torsson. I den aktuella trudelliteten kan man bland annat få redan på att det ska ta en halvtimme att gå mellan stationen och centrum. Inspirerad av ett amerikanskt tv-program, Mythbusters, tänkte jag ta reda på hur det verkligen förhåller sig. Dock utan några som helst explosioner eller liknande.

Torsson, ”Det Fjärde Bästa Bandet i Lund”, har givit oss flera musikaliska pärlor. Vi har fått veta hur det förhöll sig med kvaliteten på fotbollsspelande, inte bara på Gunnar Nordahls tid utan också på gräsplanen hemmavid, och vi har även blivit upplysta om förekomsten av en bifurkation från Torne Älv. Men hur är det egentligen med Klippans centrum och hur lång är gångvägen dit från ”SJ:s godscentralstation”.

För den oinvigde är det kanske på sin plats att först göra en liten utvikning om själva låten Klippans centrum. Det är en cover på en amerikansk 50-talslåt som i original heter Kansas City och skrevs av den välkända kompositörsduon Leiber-Stoller. Den finns inspelad i ett otal versioner och i lite olika varianter. Bland annat kan man höra den första populära versionen med Wilbert Harrison.

Klippans centrumHär befinner vi oss i vad man förmodligen kan kalla Klippans centrum. Klockan är 07:58 och färden söderut mot stationen ska just börja. Fötterna är försedda med sedvanligt gångriktiga skor och vädret sådant gråmulet skånskt sommarväder som inte ger upphov till några mer uppsluppna sommarkänslor. En dag gjord för vandring och upptäckter. Med andra ord – avfärd.

KlippangataLängs vägen passerar vi gator och korsningar där kanske Torssons själva har färdats, en tanke som ingjuter mod under denna strapatsrika promenad. Vad kan väl Klippan bjuda på av överraskningar?

Klippans stationDöm om min förvåning när jag redan 08:04 närmar mig stationen. Vad är detta? Hur kan det vara möjligt?

Har stationen flyttat sig närmre centrum sedan texten skrevs? Nej, den har legat där den ligger sedan mannaminne.

Har centrum flyttat sig närmare stationen då? Nej, inte det heller.

Hade Torsson svårt att hitta och irrade runt i förtvivlan innan de slutligen hamnade i centrum? Vem vet?

Det vi med säkerhet kan konstatera är att texten är fel. Ska man vara petig så var det ju dessutom länge sedan vi såg några SJ-stationer. Alltså borde texten rimligtvis uppdateras med korrekta och aktuella data, förslagsvis som följer:

”de har SJ:s godscentralstation Skånetrafiksjärnvägstation med en halvtimmes sex minuters gångväg ifrån stan”

Hör ni det, Torsson?

 

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Bo Venhammar

    Tack så mycket för att du tog dig tid att reda ut begreppen.

    1. Lars Ivarsson

      Man måste ju göra sin medborgerliga plikt.

Lämna ett svar