Finns det bovar på Binero?

För två veckor sedan dök det upp en pingback på en artikel som jag skrev i November förra året. Inget konstigt med det, ibland händer det att någon länkar till äldre material eftersom en hel del av det jag skriver är av mer tidlös karaktär. Det som fick mig att stanna upp och titta en gång extra var att pingbacken var på spanska. Jag kan utan omsvep säga att det är ett språk jag inte alls behärskar och jag skulle förmodligen inte brytt mig mer om jag inte av nyfikenhet öppnat länken till den spanska sidan.

När jag tittar på texten är det något bekant över den. Inte ens det behöver vara något konstigt men i detta fallet är det det. Det jag ser verkar nämligen vara min artikel, översatt till spanska och publicerad utan någon som helt tillstånd från mig. En dubbelkoll via en sida som översätter texten till svenska bekräftar det jag misstänkte, det här är min text som någon stulit. Rätt snabbt visar det sig att jag inte är ensamt drabbad. Nya och gamla texter från tidningar och bloggar verkar vara automatöversatta och publicerade på löpande band. Det är naturligtvis hedrande att frotteras i sällskap med Sveriges största tidningar men det finns bättre sätt att uppmärksammas än att få sitt material illegalt publicerat. Av allt att döma är den spanskspråkiga sajten avsedd att användas i något upplägg för att få hög länkstatus och kunna dra mycket söktrafik för att sedan tjäna en massa pengar på webbannonser.

BovDet är inte svårt att tänka sig att anställda på till exempel ett webbhotell har stora möjligheter att skapa en mängd sådana sajter, fylla dem med material som plockats utan lov från legitima källor, bygga länkar mellan sajterna för att lura Google och andra sökmotorer att tro att sajterna är populära och välbesökta och sedan hoppas på mycket söktrafik och många besökare som klickar på annonser. I vissa fall kanske de som ägnar sig åt sådan verksamhet även använder en del fula knep som de hoppas ska ge dem extra fördelar, sådant som kallas Black Hat SEO, i motsats till sådana tekniker som är till för att ge sökmotorer bästa möjligheter att ge en riktig bild av en sajts innehåll. Google med flera jobbar hela tiden med att förbättra sina sökmotorer för att få bort avarterna i branschen, speciellt de som fuskar och som bygger sajtnätverk som bara är till för att gynna personerna som står bakom. Det är alltså inget positivt att vara publicerad på en sådan sida eller att ha länkar därifrån, risken är snarare att min egen sajt kan skadas av det.

Eftersom det helt saknas kontaktuppgifter på den aktuella webbsajten började jag med att göra en whois-sökning på domännamnet. Whois är en tjänst där man kan få reda på sådant som kontaktpersoner, namnservrar mm för ett domännamn, och det är rätt praktiskt när man måste ta reda på information om en sajt. Jag blev något förvånad när det visar sig att det är Binero AB, ett svenskt webbhotell, som är angiven som kontakt. För säkerhets skull kollar jag med flera olika whois-tjänster som alla säger samma sak, Binero är kontakt för domänen. En koll visar att webbsajten även finns fysiskt på en av Bineros servrar och alltså är placerad i Sverige. Eftersom det finns en mejladress uppgiven till Binero skickar jag ett mejl där jag efterlyser uppgifter om vem som är ansvarig för sajten. Som ni säkert förstår uteblev varje form av svar. Eftersom det är mitt i sommaren och semestertid så lät jag tiden gå lite för att ge företaget en chans att svara. När jag ännu efter nästan två veckor inte sett till minsta lilla kontaktförsök fann jag det för gott att öka på aktiviteten något. Ett mejl till Bineros officiella mejladress besvaras inom inte alltför lång tid och det är nu det börjar bli riktigt intressant.

Det första jag konstaterar är att den som svarar kan vara hur bra som helst på tekniska spörsmål men definitivt inte är särskilt kunnig i hur ärenden som detta ska hanteras juridiskt och hur den aktuella lagstiftningen ser ut. För den som undrar är Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk en studie i kanslisvenska och så rörig som bara en mängd byråkrater med riksdagsuppdrag kan åstadkomma, med undantag och hänvisningar i parti och minut. Att den stackars teknikern ska ha läst och förstått lagtexten eller för den delen ha en juridisk examen kanske är att begära lite väl mycket, men borde inte vederbörande ha någon liten aning i alla fall?

Jag kan inte plocka bort någonting från den sidan eller så, men det jag kan göra är att vidarebefordra ett meddelande till ägaren av kontot i fråga.

Nej men tack så mycket. Vidarebefordra ett meddelande kanske inte är den typ av åtgärd som krävs när det rör sig om omfattande upphovsrättsintrång. Även till exempel Svenska Journalistförbundet har samma åsikt. Enligt dem så blir även den som tillhandahåller en server medskyldig till brott som begås om denne trots information om pågående illegal verksamhet inte agerar och undersöker vad som är på gång. När jag påpekar detta och ånyo begär att få reda på vem som är ansvarig för den aktuella sajten får jag reda på att

Våra kunders information skyddas enligt lagar som exempelvis PUL och att vi respekterar våra kunders privatliv.

Det är ju bra det, om det nu hade varit sant. Upphovsrättslagen sätter nämligen PUL ur spel när så krävs för att identifiera de som är ansvariga för olaglig verksamhet och för lagförande av dessa. Det går alltså inte att hänvisa PUL för att slippa lämna ut uppgifter i ett sådant här fall. Nästa mening är dock en höjdare och definitivt något för både potentiellt blivande och nuvarande Binerokunder att beakta synnerligen väl…

Vi har inte bemanningen eller kunskapen att sätta oss in i sådana här ärenden

Vad Binero säger är att man inte bryr sig om att ha personal som kan lagstiftningen på det område där man är verksam. Det är även uppenbart att man inte bryr sig om ifall kriminell aktivitet förekommer på de servrar man tillhandahåller. Men det tar inte slut här. I nästa mejl som kommer från en annan person får jag i princip veta att jag är okunnig som inte klarar av att göra en riktig whois-sökning. Om man gör på ”rätt” sätt får man nämligen upp helt annan kontaktinformation än den jag tidigare hittat. Jo det stämmer ju faktiskt, det är helt andra kontaktuppgifter i den sökningen. Helt plötsligt är det en spanjor som är kontaktperson och adressen går till en postbox i en stad i Baskien. Men jag hade ju gjort flera sökningar tidigare och fått ett helt annat resultat, hur kunde det ha gått till? När jag gör om de tidigare sökningarna för att kolla får jag även här upp de nya kontaktuppgifterna. Det är alltså definitivt något som inte stämmer här. Den enda förklaringen jag kan komma på är att någon hos Binero har tagit emot mitt första mejl och gjort ändringar i kontaktuppgifterna för domänen för att försvåra för mig att kräva ersättning för det inträffade. Det kan alltså finnas en potentiell bov hos Binero. När jag konfronterar dem med de nya uppgifterna får jag det svar man kan förvänta sig, nämligen

Förstår inte riktigt vad du menar, vad jag kan se så har dom där uppgifterna stått där i ett bra tag

”Bra tag” i det här fallet verkar vara på sin höjd en vecka eller så. Eftersom jag nu vet vad personen bakom sajten heter söker jag lite på nätet men hittar inte direkt något av värde. Men när jag söker på den angivna postadressen får jag napp. Det finns uppenbarligen ett företag registrerat i Spanien på den aktuella adressen, och det finns en domän med det företagsnamnet. Gissa vem som står som kontakt när man gör en whois-sökning på denna domän. Kunde ni inte gissa det? Det är ju enkelt. Binero AB. Samma person har flera sajter hos Binero men boven på Binero har bara ändrat kontaktuppgifter på domänen jag frågat om, inte i andra. Dessa uppgifter är konsistenta oavsett var jag söker, även på just den whois-sajt Binero säger är den bästa. Bättre bevis för att jag har rätt och att något fuffens försiggår bakom Bineros fasad kan man väl knappast få.

Bov&PolisHuruvida personen som står som kontakt faktiskt är det eller bara agerar målvakt är svårt att veta. Lite ytterligare sökningar med varianter av personens namn visar att denne uppenbarligen har vistats i Sverige för ett antal år sedan, uppenbarligen i Göteborg. Hen har även konton på Facebook, LinkedIn, Twitter m fl men utan att någon relevant information finns där, sidorna är i princip oanvända. Kanske finns de för att användas i framtida aktiviteter, kanske är de bara en misslyckad spanjors digitala nederlag. Man kan mycket väl tänka sig att det finns personlig kontakt mellan den här personen och boven på Binero och att domänens kontaktbyte som konstaterats ovan kan vara gjort för att försvåra för de som vill ha ersättning för att deras material publicerats utan tillstånd.

Det sista mejlet från Binero är från en tredje person. Denne är i alla fall insatt i hur hanteringen av upphovsrättsintrång går till men i övrigt är det inte direkt någon upplyftande läsning. Jag anmodas att kontakta en advokat för assistans med att göra en anmälan om det ”påstådda” intrånget. Om jag sedan skickar denna anmälan med snigelpost till Binero kommer de att behandla anmälan inom 15 arbetsdagar (alltså tre veckor) och först därefter eventuellt agera. Slutklämmen i mejlet är dock ytterligare en höjdare som jag ju inte vill att ni ska gå miste om

vi avslutar härmed detta ärende då denna adress är avsedd för våra betalande kunder eller ev. blivande kunder som är intresserade av våra tjänster

Observera att den mejladress som avses är den officiella som finns på Bineros webbsajt. Med andra ord är man inte välkommen att kontakta dem om man inte redan är kund eller avser att bli det. Att jag begärt att få kontakt med någon ansvarig ignorerar man totalt, vilket ytterligare styrker mina misstankar om att det finns mindre rent mjöl i en eller flera Bineroanställdas påsar än vad det borde vara.

Avslutningsvis kan jag meddela att personen som står som kontakt för domänen har fått en skarp anmodan att ta bort den aktuella texten från webbsajten och även blivit upplyst om att hen kommer att få en faktura avseende ersättning för den otillåtna publiceringen. En saftig faktura…

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Nils Svedberg

  Helt rätt, Binero har en hel del fuffens för sig.
  Man mixtrar rätt bra med fler domäners WHOIS som det passar sig. Personal på Binero hyr även ut serverplats svart åt minderåriga etc etc.
  Det är rätt uppenbart att man sysslar med SEO-optimering med hjälp av kunders siter också.

 2. Binero

  Binero har fullkomligt rent mjöl i påsen.

  Vi tar helt och hållet avstånd från alla upphovsrättsliga intrång och andra brottsliga handlingar. Vi har också full förståelse för din frustration och beklagar det besvär du drabbats av. Vi är oerhört måna om att saker ska gå rätt till.

  Vår policy är att inte lämna ut kunders uppgifter till privatpersoner. Anser du att ett brott begåtts, polisanmäl gärna, en åklagares eller domstols beslut följer vi, men det är svårt för oss att avgöra vad som är brott eller inte. Det handlar inte om att vi skulle ha något skumt för oss (det har vi inte) utan om att vi inte vill agera myndighet.

  Det är naturligtvis så att vi som bolag har den nödvändiga kompetensen i de juridiska frågor som gäller vårt verksamhetsområde. Ditt ärende borde ha vidarebefordrats till den som ansvarar för de frågorna på en gång, vi ber om ursäkt för att vi inte gjorde det. Vi ser över våra rutiner och kommer i framtiden att hantera dylika ärenden på ett bättre sätt.

  MVH
  Christer
  Binero

  1. Lars Ivarsson

   Den typen av uttalanden görs ofta för att ge sken av att det finns ett engagemang och en rättrådighet när det i själva verket är så att man alls inte tänker göra några förändringar och man fortsätter se mellan fingrarna vad gäller tveksamt lagliga aktiviteter så länge de ger klirr i kassan.

   Har Binero för övrigt kollat upp om delar av personalen ägnar sig åt tvivelaktig verksamhet? Eller för den delen hur kontaktuppgifter till domäner mystiskt förändras när någon ställer frågor? Låt mig gissa att svaret är ett nej förklätt till mediaanpassat engagemang…

 3. Binero

  Binero menar vad vi säger, vi ser över våra rutiner så att vi ska hantera liknande ärenden bättre, att de hamnar på rätt bord från början. Vi beklagar att vi inte kommunicerade bättre från början.

  Vi har hundratusentals hemsidor liggande hos oss. Det finns ingen möjlighet för oss att gå igenom alla, i jakt på eventuella oegentligheter.

  Att kontaktuppgifter för domäner förändras är inte konstigt. Det beror på att Enom ibland felaktigt lägger in Bineros uppgifter istället för kundens. När vi uppmärksammas på sådana fall ändrar vi så att kundens uppgifter blir gällande.

  MVH
  Christer
  Binero

  1. Lars Ivarsson

   Det är en viss skillnad att löpande gå igenom alla webbsajter hos er och att kolla upp en specifik sajt där någon påtalat för er att det pågår kriminell verksamhet. Ni har fått uppgift om exakt vilken sajt det rör sig om, men ni väljer att helt ignorera den informationen. Så gör man inte om man är seriös.

 4. Nils Svedberg

  ”Binero menar vad vi säger,”
  För ett halvår sedan så hade ni en kampanj där ni dyrt och helig lovade att ni aldrig var nere, allt för att locka kunder från ett annat webbhotell som just då låg nere. Det var ju rena lögner som ni använde för att värva kunder. Senast i veckan så låg allt hos er inkl er egna hemsida nere. Kanske dags att vara ärliga nu.
  Skyll inte på Enom i det här fallet, skulle slumpen gjort att WHOIS uppdaterades precis för denna domän just då? Ni kanske bör se över de som har administrativa rättigheter för er domänhantering, troligen så är det någon där som inte har rent mjöl i påsen. Men det skulle ni ju aldrig erkänna.

Lämna ett svar