Kött – nu med 90% kött

Nyligen när jag besökte en av de stora livsmedelsbutikerna i grannskapet fanns den fantasifulla produkten Fåddmans mörmarinerade fläskytterfilé att köpa till kanonpris. Men visst är det något lurt med detta? Ja det är det, och det framgår om man läser innehållsförteckningen lite närmre.

Fläskytterfilé? Nej någon sådan styckningsbit existerar inte. Den är ett av charkbranschens påhitt. Man tar en vanlig produkt och sätter ett annat namn på den och vips tror folk att de äter något finare än vad de gör. Korrekt beteckning torde vara benfri kotlett, vilket också framgår av innehållsförteckningen. Det är även där man kan se att köttet bara innehåller 90% kött. Öh, vad då? 90%? Ska inte kött vara just kött, till 100%? Det kan man tycka, fast inte om man jobbar i livsmedelsbranschen. Då är det lönsamhet som gäller och allt man kan spä ut råvarorna med gynnar ekonomin. På samma sätt som de flesta kycklingprodukter idag är vattenskadade och smaklösa har man här injicerat köttet med vatten för att kunna sälja det billigare. Man har tillsatt E450, som är ett stabiliserande och vattenbindande ämne framställt ur fosforsyra, för att få vattnet att stanna kvar i den stackars kotletten. Även salt och socker hjälper till att binda vatten.

Ytterfile etikettMörmarinerad? Vad är det? Det undrar jag med. Mig veterligen är kotlett en köttbit som inte alls behöver möras om det inte är fråga om en synnerligen gammal och seg gris som har tagits av daga. Naturligtvis blir utspätt kött även utspätt vad gäller smak och då måste man ju tillsätta lite extra sådan och det är förmodligen därför marineringen finns med. Man tillsätter salt, socker och ett odefinierat kryddextrakt för att ge mer smak. Därför är detta att räkna som en charkprodukt, inte ett rent kött. Och då blir det lite intressant att det faktiskt finns korv att köpa som innehåller mer kött än denna ”ytterfilé”.

Allt vatten i produkten gör att man måste tillsätta flera konserverande ämnen, E262, E301 och E327, för att ge lång hållbarhet med bibehållet utseende. Dock måste de påverka smaken eftersom de alla är syrabaserade.

Den som köper Fåddmans mörmarinerade fläskytterfilé och tror sig ha köpt något som smakar kött lär bli rätt besviken. En söt-salt-sur och vattning grisupplevelse är det som är att vänta. Faktiskt rätt svinigt enligt min mening. Och då kan man hålla sig för skratt (och kanske för näsan).

Lämna ett svar