Vegetarianer, kött och LCHF

I veckan kunde vi läsa ett debattinlägg i Sydsvenskan som var så patetiskt undermåligt att det inte kan passera okommenterat. Författare är Stig Bengmark och Jonas Paulsson. Det aktuella inlägget är riktigt dåligt skrivet och innehåller dessutom många faktafel och felaktiga slutsatser.

LCHF orsakar cancer och hjärt- och kärlsjukdomar

Redan i rubriken trampar man rejält i klaveret med ett påstående som saknar varje form av faktaunderlag. Kanske man inte förstått, eller också vill man inte förstå, vad en kosthållning som LCHF handlar om. Namnet säger det mesta, Low Carb High Fat, alltså lite kolhydrater och mycket fett. Kolhydrater, det är bland annat pasta, bröd, ris, majs, socker och potatis. Fett är naturliga fetter som olivolja, smör och kokosfett. Det handlar alltså inte om att äta stora mängder kött, inte mer än medelsvensken gör. Det finns till och med de som äter en helt köttfri lågkolhydratdiet.

Nya rön om hälsan

Allt fler nya undersökningar visar att en balanserad diet med begränsad mängd kolhydrater och mer naturliga fetter befrämjar hälsa och sunt leverne. Framför allt visar det sig att det mättade fettet alls inte är någon hälsorisk och det är ju inte så konstigt med tanke på att kroppen själv tillverkar sådant fett.

Två av tre personer dör alltså i folksjukdomar som är starkt förknippade med ett alltför högt intag av animalier.

Påståenden att animalier skulle vara orsak till eller ”starkt förknippade” med dödsfallen i cancer och hjärt-kärlsjukdom är helt och hållet fria fantasier.

Personer som äter mycket rött och processat kött dör tidigare än personer som äter små mängder av sådant kött.

Man blandar ihop konsumtion av rent kött med konsumtion av charkvaror som med sina olika tillsatser, som det förmodat cancerframkallande nitritsaltet, kan ha en negativ påverkan på hälsan. Man glömmer även att påpeka hur mycket näringsinnehållet i köttet påverkas av det foder djuren fått. Kött från djur som ätit sin naturliga föda är i de flesta fall att betrakta som ren hälsokost. Kött från kraftfoderuppfödda djur är det inte.

Köttfri MåndagDet är sant att köttkonsumtionen ökat under ett antal decennier men att påstå att det är det som är orsaken till hälsoläget i Sverige och västvärlden i stort blir hur tokigt som helst. Under samma period har även konsumtionen av konstgjorda fetter, raffinerade kolhydrater, sötningsmedel och processade livsmedel ökat och befolkningens fysiska aktivitet har minskat. Lägger man därtill användningen av nya bekämpningsmedel i jordbruket och alltmer kemikalier i miljön så finns det ett antal mer troliga förklaringar till sämre hälsa. Det är dessutom otvetydigt så att diabetes, hjärt-kärlsjukdom och fetma har en stark koppling till intaget av vissa kolhydrater.

Hållbar livsmedelsproduktion

Som jag vid ett flertal tillfällen tidigare påpekat är inte problemet att vi producerar för lite livsmedel på jorden. Vi producerar alldeles för mycket i förhållande till vad Jorden långsiktigt tål. Problemet är istället att det är alldeles för många människor som ska försörjas. Tyvärr är ju inte det en direkt populär synvinkel i vissa kretsar, men likafullt är det ett faktum. Ett annat problem är att det traditionella jordbruket använder odlingsmetoder som inte på något vis kan sägas vara hållbara. Vi kommer inte att kunna upprätthålla den nuvarande jordbruksproduktionen länge till eftersom den är så beroende av fossil energi och begränsade mineraltillgångar. Storskalig spannmålsodling och genetisk likriktning medför omfattande och oreparerbara skador på miljön. Det är mycket länge sedan jorden hade en så begränsad genetisk variation och var så artfattig som den är idag. Ett spannmålsfält är faktiskt att betrakta som en slags öken rent ekologiskt därför att det är så få livsformer som lever där. Veganer och vegetarianer tror ofta att deras diet är miljövänlig och hållbar när den i själva verket är betydligt mer resurskrävande och miljöpåverkande än en naturlig djurhållning.

Köttskatt, fettskatt, sockerskatt, alla är de lika meningslösa. Visst kan de påverka konsumtionen men frågan är ju vad som konsumeras istället. Naturliga produkter riskerar att bytas ut mot livsmedel fulla med konstgjorda ingredienser som därmed inte beskattas men som inte heller är långsiktigt hälsosamma. Det finns även problematik i sådant som att en viss typ av livsmedel faktiskt kan ha väldigt olika påverkan på miljön beroende på framställningsmetod och att offentligt sanktionerade kostrekommendationer kan ge upphov till klart försämrad folkhälsa. Om man ska beskatta onyttigheter borde det snarare handla om konventionellt odlade livsmedel med den stora användning av fossil energi de innebär. Eller varför inte göra ekologiska produkter momsfria? En annan lämplig åtgärd vore straffskatt på konstgödning, kraftfoder och fossilbränsle till lantbruksmaskiner.

Jonas Paulsson

Har kallats militant vegan i media, samtidigt framgår det i en artikel att han äter kött. Han är aktiv inom Svensk mat- och miljöinformation som ju definitivt har kopplingar till veganrörelsen. Han startade Köttfri Måndag i Sverige och valdes till Årets Miljöhjälte. Tyvärr känns det inte som han är någon hjälte, snarare ännu en av alla förvillare med skygglappar stora som grytlock. Riktigt vad han står för är dock lite oklart, jag har inte hittat någon klar och entydig information i frågan. Kanske vet han inte riktigt själv heller.

Stig Bengmark

Professor emeritus, eller om man vill vara ofin professor som passerat sitt bäst-före datum. Han verkar ha åstadkommit mycket under sin gärning och varit en föregångsman vad gäller nya behandlingsmetoder och tankegångar. Tyvärr verkar det som om omdömet börjar svikta något eller så minns han kanske inte vad han tidigare gjort, sagt och skrivit. I en artikel från 2008 propagerar han t ex för paleokost. Bästa professor Bengmark, det är nog dags att pensionera sig på riktigt nu.

Köttfri Måndag

Sajten Köttfri Måndag innehåller en hel del fakta, tyvärr är en del uppgifter helt felaktiga eller föråldrade och vissa tar bara upp den synvinkel som passar den egna dagordningen. Det gäller med andra ord att läsa synnerligen kritiskt på sajten och ifrågasätta det mesta.

Det är inte fel att uppmärksamma problemen i vår värld och försöka göra något åt dem. Men det är synd att det blir så fel som Köttfri Måndag. Det hade varit bättre med Ekologisk Fredag…

Läs mer: Kostdoktorn, DN.

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Mattias Johansson

  Bra blog! Tack för den!
  Efter att ha läst Lars Bergs bok ’Skymningssång i Kalahari’ blev det klart för mig att den mat vi stoppar i oss idag är högs onaturlig för oss. Då vi humanoider, som utvecklats under sex miljoner bara varit jordbrukare i 10 000 år, Dvs 1,6 promille av tiden, inte är gjorde för att äta frön, ris, ägg, mjölk etc i den utstreckning som vi göra blev jag nyfiken på paleokost.

  Jag har i åratal haft halsbränna och varit tvungen att stoppa i mig pillar mot detta men har blivit betydligt bättre sedan jag började äta mer ”primitiv” mat. Nu läser jag dock i detta inlägg att du dissar paleokost. Har du något mer info om detta varför det inte är bra?

  1. Lars Ivarsson

   Jag antar att du syftar på det enda stället där paleokost mig veterligen nämns, nämligen i presentationen av professor Stig Bengmark. Det kanske var lite otydligt skrivet, professorn propagerade för paleokost 2008 och nu verkar han ha bytt sida till det fettskrämda vegofolkets domäner.

   Paleokost är en av de naturliga sätten att få i sig en balanserad och för människan anpassad föda. Sedan är det ju fritt att kombinera ihop det som funkar för varje individ, man kanske väljer till någon lämplig mejeriprodukt som smör eller någon syrad mjölkprodukt för att få lite mer valmöjligheter och omväxling. Exakt vilken sammansättning på kosten man väljer är ju beroende på vad man mår bra av och vad som passar den egna livsstilen.

Lämna ett svar