Glutenfritt och dumt

SvD Brännpunkt kan man idag läsa att Eva Bengtsson, generalsekreterare i Svenska Celiakiförbundet, vill att alla glutenintoleranta ska få rätt till bidrag eftersom ”glutenfria basvaror” är dyrare än de normala. Det framgår även att forskare arbetar med att ta reda på varför svenska barn blir glutenintoleranta tidigare än barn i andra länder. Artikelinnehållet är med andra ord inte särskilt genomtänkt.

Människor är inte gjorda för att äta gräsfrön, vilket faktiskt är vad spannmålen vete, korn och råg är. Det är ett välkänt faktum att väldigt få arter klarar av att äta frön utan att få problem med matsmältningen på ett eller annat sätt. Man behöver alltså inte vara någon forskare för att kunna förstå varför barn blir glutenintoleranta. Om små barn som ju är extra känsliga får i sig glutenhaltiga produkter i större mängder kommer ett antal av dem att reagera. Och om man trots det fortsätter att tratta i ungarna glutenvälling är risken stor att glutenintolerans uppstår. Små barn borde inte behöva utsättas för mjölprodukter alls, men man kan undra om Svenska Celiakiförbundet är intresserade av att driva en sådan fråga eftersom det ju skulle kunna försämra medlemstillströmningen en hel del. Bättre då att lobba för bidrag och på så vis kanske få en hel drös nya medlemmar istället.

Det finns ingen anledning att äta bröd, pasta eller andra spannmålsbaserade produkter om man inte tål dem. Faktum är att det förmodligen är nyttigare även för helt friska personer att i så stor utsträckning som möjligt undvika dessa produkter eftersom de är relativt näringsfattiga, inte innehåller några essentiella näringsämnen och dessutom medverkar till fetma på grund av det stora kolhydratinnehållet. Om man dessutom betänker att en hel del av de glutenfria ersättningsprodukter som finns i handeln är undermåliga, för att inte säga rent äckliga, måste man fråga sig varför det skulle finnas någon anledning till bidrag. Snarare har ju de glutenintoleranta en möjlighet att slippa äta en massa mjölbaserade onyttigheter och därmed faktiskt ha en bättre hälsa än gemene man.

Varför ägnar inte Svenska Celiakiförbundet sin tid åt att hitta bra naturliga ersättningar och alternativ, som inte kostar mer än ”vanlig” mat, till sina medlemmar istället för att författa debattartiklar? För jag lovar att det fungerar alldeles utmärkt att äta glutenfritt utan att det ska kosta extra eller smaka sämre.

Paleofriend har också skrivit om artikeln.

Detta inlägg har 18 kommentarer

 1. Glutenfritt och dumt?

  Du skriver i princip att alla glutenintoleranta ska strunta i att äta de glutenfria bröd- och pastaprodukterna. Borde inte ”vanliga” svenskar sluta äta bröd- och pastaprodukter då också? Poängen med merkostnadsersättning är att ge glutenintoleranta människor chansen att köpa och äta produkter som de tycker om att äta (och tål att äta), många glutenintoleranta har inte råd att köpa de glutenfria basvarorna på grund av priserna (och om du faktiskt gör lite vettig research i mataffärerna så märker du att glutenfria basvaror faktiskt ÄR dyrare, fram för allt om man bor i större städer). Givetvis är det viktigt att inte bara fokusera på basvaror utan även andra kostkällor eftersom den glutenfria kosten saknar viktiga fett- och näringskällor. I allmänhet var ditt blogginlägg extremt ignorant, tycker jag.

  1. Lars Ivarsson

   Om du läst lite noggrannare hade du sett att jag skrev att ”det förmodligen är nyttigare även för helt friska personer att i så stor utsträckning som möjligt undvika dessa produkter”. Jag har testat glutenfria alternativ och konstaterat hur dyra och dåliga de är. Det är bland annat därför jag anser att det är fel att rekommendera glutenintoleranta att äta sådana produkter när det finns bättre naturliga alternativ.

   Varför skulle just glutenintoleranta få bidrag för att de inte tål viss typ av mat? Speciellt som mjölbaserade produkter som bröd, pasta mm normalt inte innehåller några essentiella näringsämnen. Menar du verkligen att du tycker man ska få bidrag för att kunna köpa dyrare ersättningar för sådant man inte tål? Det är väl ingen mänsklig rättighet att få äta något bara för att man gillar det? Ska de som gillar räkor men är allergiska mot dem få bidrag för att köpa räkersättning?

   Varför skulle glutenfri kost vara fett- och näringsfattig? Genom att ta bort mjölprodukterna och ersätta med bättre alternativ kan glutenfri kost snarare vara nyttigare än den ”normala”.

 2. Glutenåsikt

  Har du sett näringspyramiden? Där står mjöl,pasta etc som baskost,räkor är på toppen. Dessutom är det lätt att välja bort räkor eftersom det inte finns i så många produkter. Gluten finns i nästan allt du ska handla. Att du sedan VÄLJER en annan typ av kost är ju faktiskt upp till den enskilde. Som glutenintolerant har du inget val. Normalt sett är just mjölprodukter en billig kost men inte för den som är gluten. Självklart ska ALLA som är glutenintoleranta ha samma möjligheter som alla andra att äta. Det handlar inte om att ”tycka synd” det handlar om att överleva! Själv är jag INTE intolerant, ifall du undrar.Men i mina ögon är alla lika mycket värda och ska ha samma rätt att kunna äta det man själv väljer! Vad du sedan tycker är ointressant, du har gjort DITT val men det är ju inte ALLA andras val! Eller hur?Alla ska ha råd att kunna äta det som de behöver!

  1. Lars Ivarsson

   Jag känner mycket väl till näringspyramiden, liksom kostcirkel, tallriksmodeller m fl. Samtliga dessa besitter dock den lilla egenheten att de saknar varje form av vetenskaplig grund. Att använda dem som argument i en debatt visar därför hur lite debattören kan på kostområdet.

   Jag tycker också att alla ska kunna äta det de behöver. Men eftersom bröd, pasta och andra mjölbaserade produkter inte innehåller något som någon behöver för att leva och må bra kan jag inte se varför det skulle vara befogat med någon form av subvention. Det finns annat som är nyttigare, minst lika gott och som inte alls behöver vara dyrare. Vill man nödvändigtvis äta vissa produkter får man ju betala vad det kostar, det är inte en mänsklig rättighet att kunna äta det man vill.

   1. Anita Czari

    Hej Lars ! Jag är utredd och har konst. glutenintollerans sedan drygt åtta år tillbaka .Idag är jag 63 år och har under större delen av mitt liv varit väldigt sjuk p.g.a att jag inte blev utredd tidigare , jag fick ett nytt liv efter det att jag började äta gl.fritt men också ett mycket dyrare matkonto eftersom jag även är laktosintollerant. Jag förstår faktiskt inte hur du kan ha åsikter om något du inte har en egen upplevelse av.Tycker faktiskt inte du har rätt att uttala dej om detta !!Det här är vår MEDECIN har vi inte råd att köpa den maten blir vi sjuka och det kostar samhället mycket mer än att ge subv. Funderar på om du inte tycker att insulin skall vara subv. heller !!?? Anser inte att vi skall vara förmyndare över andras liv istället bör vi visa förståelse.

    1. Lars Ivarsson

     Hej Anita.
     Det är ju jättebra att du hittat orsaken till dina besvär och att du mår bra. Dessutom har jag full förståelse för att matkontot blir dyrare om man både är gluten- och laktosintolerant. Det ska däremot inte behöva bli särskilt mycket dyrare, men det beror ju lite på hur mycket tid och energi man är villig att lägga på mat och matlagning. Att det blir svårare att hitta halvfabrikat eller att äta färdigmat förstår jag också, eftersom det tillsätts alldeles för mycket onödiga tillsatser och processade ingredienser i vår mat. Det blir ju inte heller bättre när de kostråd som finns i realiteten bidrar till att människor blir sjuka i onödan. Idealet är ju att alla kan äta sådan mat som gör dem friska, sådan mat som vi människor faktiskt är anpassade för. Mjölbaserad mat ingår inte i den kategorin.

     Men man måste ju även anpassa sig efter sina egna begränsningar. Bara för att man av tradition äter bröd och flingor till frukost finns det ju inget som säger att den som är glutenintolerant ska göra det. Vad jag menar är att man måste bryta tankemönster och se hur man kan göra saker annorlunda och därmed upptäcka att det finns bättre alternativ till livsmedelsindustrins glutenfria, dyra produkter.

     Menar du att bara den som själv är drabbad av något får uttala sig i ämnet? Tänk över det där igen och försök förstå vilka orimliga konsekvenser en sådan begränsning skulle innebära för i princip allt och för alla aspekter av livet. Bara för att man inte själv är drabbad av något kan man ju ha mycket erfarenhet och kunskap i ämnet.

     Och slutligen så kan jag ju påpeka att i princip alla diabetiker hade mått bra av att äta en kolhydratfattig kost, som de rekommenderades innan insulin fanns tillgängligt. De hade då fått jämnare blodsocker, hade behövt använda mindre mängder insulin och andra läkemedel och hade minimerat de skador som gärna uppkommer långsiktigt, som cirkulationsbesvär, ögonproblem mm. Däremot ska ju de som behöver insulin få det eftersom det annars kan leda till allvarliga komplikationer och dödsfall, dvs mycket värre än de besvär som normalt drabbar den som är födoämnesintolerant.

 3. Glutenåsikt

  Frågan är HUR kunnig du är egentligen?? Du väljer själv att äta en kost utan bröd etc men den som är gluten kan inte välja..din personliga åsikt är ju helt ointressant eftersom våra näringsrrekommendationer från Livmedelsverket är just mjölprodukter som basföda. Tyck vad du vill men låt den som har gluten välja också.Vad är det som säger att just du har rätt? Din övertygelse kan du behålla för dig själv,helt ointressant för mig.

  1. Lars Ivarsson

   Låt mig börja med att påpeka att det är en viss skillnad mellan gluten och glutenintolerans. Att ha förmåga att skilja på de båda begreppen är rätt väsentligt för att det ens ska gå att föra någon form av resonemang i ämnet.
   Som jag tidigare påpekat finns det ingen vetenskaplig grund för de näringsrekommendationer Livsmedelsverket utfärdat. De som följer Livsmedelsverkets kostråd till punkt och pricka ligger definitivt i farozonen för att bli feta diabetiker med hjärtbesvär. Ibland måste man faktiskt bedriva en liten aning kritiskt tänkande och inte gå på allt som auktoriteter påstår. Eller tror du på allt som politiker, byråkrater och så kallade experter säger?
   Eftersom det inte någonstans framgår något om mina personliga kostpreferenser är det rätt komiskt att du uttalar dig om dem, du drar slutsatser om något du är helt okunnig om och ifrågasätter samtidigt andras kunnande. Att göra så visar inte på någon större förmåga till tankearbete.

   Och slutligen blir det lite patetiskt när du påpekar att jag kan hålla mina åsikter för mig själv när det är DU som är på MIN blogg och skriver kommentarer. Eller?

 4. Anita Czari

  Hej igen Lars !
  som du säkert förstår så tillhör jag den generation som i princip aldrig köper halvfabrikat eller färdig mat det är alldeles för dyrt och smaklöst för mej dessutom innehåller den ofta ämnen jag inte tycker om att ha i min mat. Jag tycker om att tillaga min mat från grunden . Det har jag alltid gjort !!
  Ja jag anser att det är svårt att uttala sej om något som inte är självupplevt . Visst kan man försöka sätta sej in i andras problem och kanske kan man påvisa vissa fakta men faktum kvarstår att det man inte själv råkat ut för kan man inte helt förstå.
  Visst kan vi med celiaki bli riktigt sjuka om vi inte sköter vår medecinering d.v.s kosten

 5. Sanna

  Hej Lars.
  Jag är glutenallergiker sedan 7 år tillbaka. Fast jag är inte så känslig. Jag reagerar ingenting om jag t.e.x äter en pizza men i längden skulle jag få stora skador på tunntarmen. I min familj har vi 3 glutenintolleranta. Därför så bakar vi vårt bröd. Detta är mycket mer ekonomiskt och vi får vårt bröd mörkare och nyttigare. Min allergiska bror har flyttat dock. Han är väldigt känslig och ligger och spyr flera dagar om han så fått i sig en tesked vetemjöl. Han har inte tid att baka bröd på grund av skolan men han vill ha mörkt glutenfritt bröd man köper för han tycker det är gott och bra för sin träning. Det brödet kostar ungefär dubbelt så mycket som vanligt och när jag snart flyttar kommer jag hamna i samma situation som min bror. Han lever på studiebidrag och pengarna räcker inte till. Ändå äter han inte glutenfri pasta eller andra produkter. Ska vi inte ha rätt till att äta bröd till frukost? Om du nu säger att man inte ska äta bröd alls, då undrar jag vad du har för tips på annat man kan ha till frukost som är glutenfritt?

  1. Lars Ivarsson

   Bröd är väldigt grundläggande i vår kultur, bröd har nästan fått representera mat över huvud taget, som i ”vårt dagliga bröd”. Det komplicerar en del för den som inte tål spannmålsprodukter helt eller delvis. Att baka själv och då utesluta sädesslag man inte tål är ju ett alternativ för de som det passar. Att påstå att man inte har tid tror jag snarare har att göra med att man inte har lust eller hellre lägger tiden på annat, för så särskilt mycket tid behöver det inte gå åt för brödbakning. Jag vet av erfarenhet.
   Om man vill äta bröd- eller spannmålsfritt skulle jag rekommendera är att man tittar på hur till exempel stenålderskost eller LCHF funkar och plocka matidéer därifrån.

 6. Glutenintolerant hela livet

  Vet du hur förbannat dum du låter i detta inlägg? Jag blir ju nästan förbannad bara av din rubrik.
  Såklart att vi som är glutenintoleranta också vill ha en chans till att äta bröd och pasta som alla andra! Men det är ofantligt svårt om man har en tajt ekonomi!
  Jag har haft gluten i hela livet och har aldrig ätit någonting annat än glutenfritt och vad tycker du att man ska äta till frukost om vi utsatta ska undvika bröd?
  Ska resten av familjen sitta med urval av bröd medan vi sitter och knaprar på flingor? Vilket vill säga om man hittar ett par flingor som går att äta. Det är sällan några av de nyttiga varianterna är glutenfria. Ska vi äta yoghurt då? Varenda morgon och kväll i resten av våra dagar? Nej, vi vill också ha rätt till att få äta vad vi vill och det är just därför vi vill ha detta bidraget, vi vill ha råd med jämställdighet inom kosten. Om du själv inte är glutenintolerant så vet du inte hur det är att vara glutenintolerant och ha dessa problem och du har jävligt lätt att yttra dig om någonting som du inte vet någonting om.

  1. Lars Ivarsson

   Så du menar på fullt allvar att det är en mänsklig rättighet att äta bröd till frukost? Det finns faktiskt annan mat än bröd, flingor, müsli osv. Bara för att folk har fått för sig att saker ska vara på ett visst sätt är det inget som säger att det faktiskt måste vara så. Våga tänka annorlunda så ska du se att det finns massor av möjligheter. Kolla på paleokost, LCHF och liknande för att få inspiration.

   För egen del äter jag väldigt sällan bröd till frukost, gröt än mer sällan och flingor ska vi bara inte prata om. Det finns helt enkelt ingen anledning att stoppa i sig så onyttiga saker…

 7. Glutenintolerant hela livet

  Hej igen.
  Nej, det är inte det jag menar, men det är ju i stort sett så det är. I min familj är det i alla fall så och en macka är ett snabbt och enkelt sätt att göra iordning en mättande frukost.
  Du föreslår LCHF, men sådan mat är ju också förbannat dyr.
  Köpte en brödmix som är naturligt fritt från gluten och den kostade över 80 kronor och så hade jag ändå rabatt till.
  Det är inte alltid heller så billigt och det är ju precis det som är problemet med glutenfri mat. Att det kostar så mycket.

  Jag tycker inte att du ens bör yttra dig om denna fråga då du inte vet vilket problem en del av oss har med att få ekonomin att fungera bara för att vi måste köpa annan kost.
  Vår kost är vår medicin. Jag blir så otroligt förbannad när jag läser sådana här inlägg från folk som du som verkar tro att det är så jävla lätt. Försök du att vara ensamstående tvåbarns mamma och få ekonomin att gå runt.

  1. Lars Ivarsson

   Jag blir otroligt trött på personer som tror en massa och har åsikter utan att de vet vad de pratar om. Sådana som dig till exempel.

 8. Yasmine

  Hej! Jag håller med dig fullt ut och tycker att detta var mycket bra skrivet. Tråkigt att du fått bemöta så många kommentarer av okunniga, bittra människor. Argumenten går bara i cirklar. Jag själv är kritisk till Livsmedelsverket i allmänhet, och tror mycket på just lchf och paleo, och planerar att ”konvertera” dit. Klart det är viktigt att tänka kritiskt och inte lita blint på auktoriteter, lite ansvar för sitt eget liv (och framförallt sina barns) får man ta! Att det gick så långt som personangrepp i kommentarsfältet, och ”försök du att vara ensamstående tvåbarnsmamma och få ekonomin att gå runt” var ju väldigt relevant i sammanhanget… Att börja svära och prata om jämställdhet för att man föredrar att sätta på sig offerkoftan är synd. Tycker att detta var bra skrivet, fokus ska läggas på rätt ställe: nyttig, naturligt glutenfri kost.

 9. Ingemar Hultin

  Jag tycker inte att Lars Ivarsons besserwisser attityd är lönt att bemöta.

  Han har bestämt hur vi celiakidrabbade skall utforma våra matvanor.

  Men det kan Vi strunta i och driva våra frågor som vi vill, utan att öda någon extra tid på honom.

  Ingemar (celiakidiagnostiserad 1987)

  PS jag vet vilken bok Lars har hämtat sina fakta ur.

 10. Karin

  Varför kan du inte tala om vad du äter i stället för bröd?

Lämna ett svar