En timme för jorden?

Jag har redan förra året skrivit om Earth Hour och funderade på om det fanns så mycket mer att tillägga. En artikel på SvD Opinion av ett kommunalråd i Solna, Magnus Andersson (C), var dock på en så låg nivå att ämnet förtjänar att återigen tas upp.

Earth HourKommunalrådet Andersson verkar, för att uttrycka det lite sarkastiskt, inte ha alla hönsen hemma, vilket ju är lite synd för en centerpartist. Riktigt hur han har tänkt att färre barn ska dö i Angola för att han inte är med och släcker lamporna en timme i kväll är inte direkt begripligt. Hans argumentation att den timmen vi släcker lampor är bortkastad tid som istället skulle användas för fattigdomsbekämpning är obegriplig eftersom de flesta personer inte arbetar på lördagskvällar, och de som gör det förmodligen har ljuset tänt. Han försöker få det att framstå som att den som inte är aktiv och därmed inte deltar i Earth Hour är den som är aktiv, vilket är så dumt att man måste ifrågasätta kommunalrådets lämplighet som kommunalråd. Vad han dessutom inte tycks inse är att hårt arbete och tända lampor faktiskt ökar på miljöbelastningen på vår redan överansträngda jord. Tyvärr har ju Centerpartiet fått för sig att de på något sätt är grönare och mer miljövänliga än andra, något som tyvärr inte stämmer. Jordbruket som man vurmar för, är t ex en stor konsument av fossil energi, framför allt till de stora mängder konstgödning som varje år måste vräkas ut på åkrar världen över för att kunna producera mat som räcker till en allt större befolkning. Man kan bland annat läsa ett patetiskt inlägg i Aftonbladet från Anna-Karin Hatt och Eskil Erlandsson (som svar på ett debattinlägg från Vänsterpartisterna Ulla Andersson och Lena Olsson) där de påstår att centern gynnar gröna näringar mm, något som är ren rappakalja eftersom mycket som görs faktiskt går i helt motsatt riktning. Det är viktigt att inte tro på allt som politiker skriver, oavsett politisk färg.

Åter till Earth Hour. Tyvärr verkar många som uttryckt sin åsikt på olika sidor på nätet helt ha missuppfattat vad timmen handlar om. Den är inte tänkt som ett sätt att spara energi, den är istället en manifestation för att uppmärksamma problem med energianvändning och överutnyttjande av jordens resurser och för att uppmärksamma ansvariga på frågorna så att de inte glöms bort. Och egentligen är det ju det som händer redan innan manifestationen ens har startat genom att ämnet stöts och blöts i media, i artiklar, insändare, kommentarer och på bloggar. Förmodligen är det den viktigaste aspekten av det hela.

Det är ju självklart så att den som byter ut sina gamla glödlampor mot de senaste lågenergi- eller led-lamporna gör en mycket större insats för miljön än en person som bara släcker en timma och sedan fortsätter som vanligt. Det borde vara en del av Earth Hour att samtidigt pusha för att byta ut gamla lampor mot nya, det finns ju vissa företag som faktiskt uppmärksammat det (även om det naturligtvis är för att öka försäljningen i första hand och inte av omtanke om miljön). Det finns argument om att det i vår del av världen, där vi trots allt behöver uppvärmning i våra bostäder under en större del av året, inte har någon större betydelse att byta ut glödlampor eftersom man har nytta av värmen och att det därför går mindre energi från annat håll. Det är ju delvis rätt, men bara om värmesystemet i fastigheten är av rätt sort, korrekt inställt och lamporna bara används under eldningssäsongen. I annat fall är det faktiskt bättre att låta värmesystemet sköta uppvärmningen och lamporna belysningen. El är en energikälla som så långt det är möjligt bör användas för annat än uppvärmning. Per Bolund (mp), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, tar upp en del av energiproblematiken i en debattartikel.

Oavsett om du tycker att Earth hour är bra eller trams vill jag ge dig några tips. Om du inte vill släcka lamporna och känna dig som en miljömupp kan du ju stänga av tv:n och umgås med några vänner istället. Eller släck lamporna och ta en promenad. Eller passa på att kolla över hur många led-lampor du behöver för att ersätta dina gamla glödlampor.

Och så slutligen en lite mer intim rekommendation; släck ljuset vid halv nio och ägna sedan en timme åt någon stimulerande horisontell aktivitet i mörkret med någon du tycker om. Men glöm inte kondomen… 😉

Mer att läsa finns även på SvD och DN.

Lämna ett svar