Finn fem fel

I dagens lördagsbilaga i Sydsvenskan kan man läsa ”6 exempel på svengelska grodor från näringslivet”. Fast istället för att visa upp grodor visar man upp sin egen okunskap.

Finn fem fel

Faktum är att Sydsvenskan inte har många rätt i det här fallet. Både innovera och determinerad är ord som inte är helt ovanliga i svenska språket även om det finns betydligt vanligare synonymer. Ockuperad och obligationer har använts i svenskan tidigare i den betydelse de har i engelskan idag, även om dess betydelse i svenskan numera är en annan. Innebörden är dock inom samma härad. De fyra ovanstående orden finns dessutom dokumenterade i svenska språket sedan 1600-talet i SAOB. Petrifiera finns med i SAOL i betydelsen förstena, vilket även är en av dess betydelser i engelskan. Man kan även påpeka att samtliga fem ovanstående ord härstammar från latinet, och därför finns i olika former i ett flertal språk. Det enda ord man lyckats få rätt är det vedervärdiga kustomisera som borde tagas ut och avrättas en grå tisdagsmorgon i november å närmaste galgbacke.

Ska man dessutom vara petimäternoga så skriver man inte ensiffriga tal med siffror i text utan som bokstäver. Möjligtvis kan det godkännas i detta fallet eftersom man använt layouten som man gjort. Men man kunde ju önska att de som hanterar text faktiskt behärskar språket och har kunskap om de ord de använder.

Det rätter och packer Eder efter.

Lämna ett svar