Köttbullsgaloppen

Efter stallstolligheter om lasagne och hästköttskriminalitet har vi idag kommit till ett nytt kapitel rörande hästars ätlighet. IKEA stoppar försäljning av köttbullar sedan tjeckiska inspektörer säger sig ha hittat hästkött i dem.

Det är naturligtvis inte bra att sälja produkter med annat innehåll än det som deklarerats, men på något sätt verkar livsmedelsbranschens agerande väldigt överdrivet. Inget tyder på att någon indragen produkt på något sätt varit hälsofarlig eller varit av sämre kvalité än normalt. Snarare handlar det om moralpanik och kanske om mycket värre förhållanden som branschen inte vill ska uppdagas. Att media har ett finger med i spelet och underblåser det hela är ju dessutom helt klart, som vanligt.

Man kan dock konstatera att vissa av IKEAs besökare inte verkar vara de skarpaste knivarna i lådan, om man säger så. I varje fall inte de som GT intervjuat och som, när de får reda på att det kan finnas en förmodligen obetydlig risk att de köttbullar de precis ätit kan ha innehållit hästkött, utbrister ”Gud, jag åt en nyss! Jag blir äcklad.”. Ett sådant uttalande visar tyvärr på den låga kunskapsnivån i ämnet hos gemene man och även på nivån i det som ibland kallas för journalistik, även om det aktuella exemplet har föga med sådan verksamhet att göra.

HorseHästkött är inte farligt att äta, det är inte skadligt eller på något sätt konstigt. Faktum är att hästkött är precis lika välsmakande som annat kött och produkter av hästkött är precis lika bra eller dåliga som de varit om köttet haft något annat ursprung. Det som finns att anmärka på är att märkningen på en rad produkter varit felaktig. Står det nötkött ska det vara nötkött, inte häst eller färgad gris. En köttbulle kan innehålla i princip vilket kött som helst om det inte deklarerats något specifikt. Det är en sak att bli upprörd över felmärkt kött, det är en annan sak att bli upprörd över det av fel anledning. En annan sak som tagits upp i media rör läkemedelsrester i hästköttet. Det har dock påpekats att halterna är så låga att det finns betydligt större hälsorisker från tillsatser och andra miljöbovar än från själva köttet.

Regeringens egen naturkatastrof, Landsbygdsminister Eskil Erlandsson, föreslår en centraliserad kontroll av all köttproduktion. Man kan med ledning av hur centraliseringar hanterats tidigare anta att regelverket kommer att utformas för att enbart gynna de största aktörerna. De små och närproducerande kommer med all sannolikhet att drabbas av rejält höjda kontrollavgifter och byråkrati. Med andra ord riskerar livsmedelsbranschens fusk att ytterligare minska konkurrens och ytterligare öka på transporterna från några få gigantiska matfabriker. Och så vill vi väl ändå inte ha det?

Ikea stoppar köttbullar
Livsmedelsverket kan få ta över all kontroll av kött – DN.SE
Ikea stoppar köttbullar efter hästfärslarm – DN.SE
Ikeas köttbullar stoppas efter hästköttslarm – Nyheter | SVT.se
Ikea stoppar försäljning av köttbullar i 14 länder – Ekot
Regeringen överväger centraliserad köttkontroll – Ekot
Hästkött i Ikea-köttbullar – stoppar försäljningen | Nyheter | Aftonbladet

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Kerstin

  Erlandsson är känd för att tvinga myndigheter att ljuga om syftet passar honom, det gjorde han t ex när han påstod att jordbruksverket kontrollerat pälsfarmer, vilket de inte hade gjort (konstaterade KU). Nu finns ju en uppenbar risk att Erlandsson med en centraliserad köttkontroll kommer att dölja ev. skandaler.

 2. Cilla

  Själva problemet med detta är att man betalat för nötkött som är dyrare än hästkött.
  Jag tycker om hästkött och äter det gärna. Varför media blåser upp det som om det skulle vara nåt äckligt har jag ingen som helst förståelse för.
  Däremot har folk blivit blåsta på pengar i och med den falska innehållsförteckningen och det är därför media och allmänhet ändå bör reagera starkt, men som sagt av rätt anledning.
  Man vill ju inte betala guldpris för en guldpläterad silverring, eller hur?

Lämna ett svar