Svenskar och kött

Gång på gång matas vi i media av påståenden om att kött är miljöbelastande och hälsofarligt och att alla skulle vara lyckligast om de bara förstod hur nyttig en vegetabilisk kost är. Senast idag har Jordbruksverket kommit med en rapport där man sägs belysa köttätandet ur olika aspekter. Vad nu Jordbruksverket har med det att göra, de borde väl begränsa sig till det som rör själva de agrikulturella aktiviteterna och överlåta själva konsumerandet till de som har något mer koll på läget. Rapporten i sig bygger som så många rapporter på förutfattade meningar som presenteras i ett politiskt korrekt format med påstått vetenskapliga rön som grund. Att den mesta så kallade vetenskap man hänvisar till är amatörmässig, usel eller i de flesta fall helt felaktig bryr man sig inte om. Man hänvisar bland annat till den helt opålitliga rapporten Livestock´s long shadow, environmental issues and options som till övervägande delen baseras på påhittade siffror och som saknar varje form av trovärdighet. Ändå är det denna rapport som morotsknaprande veganer och sojabönskramare hänvisar till när de påstår att köttproduktionen står för 18% av de totala utsläppen av växthusgaser i världen. De verkliga siffrorna ligger runt 3-5% beroende på vilka data man förlitar sig på, och djurhållning och köttproduktion står alltså endast för en obetydlig del av utsläppen. Med rätt användning av modern teknik kan denna belastning minskas ytterligare någon eller några procentenheter.

MEATSVi behöver egentligen inte alls minska på vår köttkonsumtion per person. Kött har inte alls den påverkan på miljön som vissa, till exempel okunniga miljöpartister, påstår. Kött är inte heller någon egentlig källa till ohälsa. Tvärtom ger kött och andra animalier livsviktiga näringsämnen och högvärdigt protein. Däremot är det stora problemet att det finns alldeles för många människor på den här planeten och det är det man måste göra något åt. Men det är ju inte heller Jordbruksverkets ansvarsområde. Det är ett område ingen vill kännas vid och som är anledningen till de flesta av dagens miljö- och energiproblem på Jorden.

Att skattebelägga kött, liksom att skattebelägga andra livsmedel baserat på innehåll eller påstådd hälsopåverkan leder alltid i fel riktning. Resultatet blir nästan alltid sämre produkter för konsumenten samtidigt som skatter är alldeles för trubbiga för att kunna ge några positiva effekter alls. Även rekommendationer om vad man bör äta leder tyvärr i den riktningen eftersom livsmedelsindustrin utnyttjar sådant till att marknadsföra påstått hälsobringande eller nyttiga produkter till konsumenten. En kreativ innehållsförteckning kan dessutom få den gräsligaste produkt att verka rätt ok för den oinvigde.

Och så till slut en liten vink till Jordbruksverket: Den där ”rapporten” gör sig bäst i papperskorgen.

Chatt med Ekots miljöreporter om mat och miljö – Ekot Jordbruksverket öppnar för köttskatt – Ekot Korvförsäljare: köttskatt löjligt – Sverige – www.gp.se Svenskar kan tvingas skatta för kött – DN.SE Expertens tips: Så väljer du miljövänligt kött – DN.SE ”Svenskar äter för mycket kött” | Inrikes | SvD

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Kalle

  Jag äter både kött, fisk och fågel (kyckling) och är nästan aldrig sjuk. Vissa av mina arbetskompisar äter bara kött och är ofta sjuka. Vad kan det bero på?

  1. Lars Ivarsson

   Ingen mår bra av att äta bara kött, det krävs lite annat med. Fett till exempel. Och normalt sett även någon form av vegetabilier för att få tillräckligt av vissa näringsämnen.

 2. Oskar

  Här är sanningen om varför regeringen vill detta.

  Kött av olika slag = du blir en person med viljestyrka och ett rovdjur.

  Grönsaker = du blir en växtätare med noll viljestyrka. Enkel att manipulera och kontrollera.

  1. Lars Ivarsson

   Vad har regeringen med det hela att göra?

 3. Tom

  Du skriver:
  ”De verkliga siffrorna ligger runt 3-5% beroende på vilka data man förlitar sig på”

  Kan du härleda till vart du får dessa siffror ifrån?

Lämna ett svar