Dålig barnmat

Företaget Testfakta har testat innehållet av arsenik, kadmium, bly och kvicksilver i 14 olika gröt- och vällingprodukter avsedda för barn och i alla utom en fanns mätbara mängder tungmetaller. I vissa av produkterna var halterna så pass höga att det kan finnas risk för permanenta hälsoeffekter vid konsumtion av större mängder. Bland annat påverkar bly tankeförmåga och intelligens negativt.

BarnmatDet man på goda grunder kan fråga sig är varför det ska vara så självklart att äta spannmålsprodukter och speciellt varför det skulle vara så nyttigt för just barn. Produkterna är näringsfattiga och innehåller mest tomma kalorier. Friska vuxna kan förmodligen äta mindre mängder spannmålsprodukter utan att det behöver innebära några stora hälsorisker. Mat baserad på spannmål kan dock aldrig kategoriseras som hälsokost.

Den enkla lösningen på problemet med tungmetaller i gröt och välling är att helt sluta ge barnen sådan mat. Spädbarn mår bäst av bröstmjölk och så snart de är tillräckligt gamla bör de få vanlig (riktig) mat i lämplig form, först som komplement till bröstmjölken och sedan vid lämplig ålder fullt ut. Svårare än så är det faktiskt inte.

Tungmetaller i barngröt och välling – Nyheter | SVT.se Bly och arsenik kvar i barnmat – Ekot Bly och arsenik i barnens gröt och välling! | Kostdoktorn Tungmetaller i barnens gröt och välling – hd.se Tungmetallerna kvar i barngröten – DN.SE

Lämna ett svar