Earth Hour och sommartid

I kväll är det Earth Hour och i natt går vi över till sommartid. En av dessa båda aktiviteter är fullständigt meningslös. Kan du gissa vilken?

Earth Hour arrangeras för fjärde året i rad, en miljömanifestation som sveper över hela världen, och där man räknar att en miljard människor deltar i år. Det är enkelt att vara med, det är bara att släcka ljuset klockan 20:30 i kväll och vänta med att tända det i en timma. Så enkelt att ett barn klarar av det. Tyvärr är det många vuxna som inte riktigt förstått vitsen med det hela. Argument som att det ju inte har någon betydelse för världens energiförbrukning att släcka ljuset en timma om året syns ibland på tidningars ledarsidor, bloggar och i olika forum. Det framförs även att symboliken är fel eftersom kunskap och upplysning verkar stå i ett motsatsförhållande till släckta lampor och mörker. Och några stollar bestämmer sig för att tända alla lampor dom har för att visa att dom minsann inte tänker inordna sig i något så flummigt som miljöarbete och jordens överlevnad. Sånt kan man ju alltid fixa med lite modern teknik, eller hur. Nej, så är det ju inte. Och dessutom har man ju missat målet fullständigt. Earth Hour är en manifestation och genom att delta ”visar du ditt stöd för klimatet och uppmanar samtidigt världens makthavare att agera i klimatfrågan”, enligt arrangören WWF, Världsnaturfonden. Och visst är det så. Fast naturligtvis räcker det inte att göra det en timme om året. Det måste man göra alla årets 8766 timmar. Men för många kan det ju vara en startpunkt. Alla kan inte göra allt, men alla kan vara med och göra sin bit.

Sen har vi då en annan aktivitet som är lite mindre begriplig. Klockan två i natt blir klockan plötsligt tre och dygnsrytmen störs för många, många miljoner människor. Normaltiden (det heter inte vintertid) byts mot sommartid för att vi på något sätt ska utnyttja dagsljuset bättre. Så påstås det i alla fall. Som om dagsljuset skulle vara mindre värt på vinterhalvåret. Om man nu vill att människor ska utnyttja dagsljuset maximalt borde man ju ändra klockan framåt permanent minst en timme, kanske två, så att vi alltid får mer dagsljus på eftermiddag och kvällstid. Naturligtvis hade man ju kunnat lägga sig klockan åtta på kvällen och gå upp klockan fyra på morgonen istället men människor i allmänhet verkar hellre vilja flytta så mycket som möjligt på dygnet, kanske i tron att man får ut mer tid på det viset.

Man kan oavsett vilket konstatera att sommartid medför mycket mer olägenheter än de små fördelar man vinner. Eftersom sommartid bara används i vissa delar av världen är det inte alltid lätt att hålla koll på tiden på andra platser på jorden. Dessutom är inte omställningen av alla klockor och alla de störningar som uppstår obetydliga. Alla datorer måste till exempel hålla koll på dubbla tider eller ha speciella funktioner för att hantera sommartiden så inte processer missas eller utförs dubbelt. Dessutom påverkas människor rätt mycket av en den störning i dygnsrytmen som sommartiden innebär så att risken för att göra fel eller råka ut för olyckor ökar. Kort sagt, sommartiden är, och har alltid varit, ett totalt feltänk. Se till att få bort eländet så snabbt det bara går.

Det är sommartiden som innebär mörker och okunskap, inte när man släcker för att göra folk upplysta.

Detta inlägg har en kommentar

 1. daniela dobrescu

  Första gången när jag fick höra om sommartid var det för franska bönder som skulle arbeta länge för att få bättre skörd som skulle skickas till Afrika.På så sett hungern i skulle Europa få bukt med.Har någon hört om detta?
  Andra år informerades att den timme som vi förlurat får vi tillbaka på hösten.TIDEN kan man inte ge och ta.Det som man ”leker” med är klockan.Det betyder att vi ”förlurar” en timme av vårt liv varje natt.Det betyder att även om klockan visar 24 timmar,TIDEN är någonting annat den finns.
  Att byta till sommar tid betyder inte att vi använder mindre el-KL 6 är redan ljust.På sommaren när vi är på stranden kl är 22 men solen är för kl 21.vad har vi vunnit?
  Vi har vunnit stress,mindre sömn,mindre möjlighet för hjärna att återhämtar sig.Vi tänker inte på våra barn som är bombarderade av information som hjärna skall behandla under natten.Natten är otrolig viktig för kroppen,på natten drabbas människor av hjärtinfarkt,etc.Psykiska sjukdomar -i första hand skall man sova ,men vad görs i stället,minskar sömnen…
  Det finns flextid,vi behöver inte sommar tid,den är inte hälsosamt

Lämna ett svar