Okunnigt om salt

I morgonens ekosändningar och på sverigesradio.se kan man läsa om att minskat salt i maten bland annat skulle sänka blodtryck och därmed spara tusentals liv och många miljoner i sjukvårdskostnader. Men som vanligt när det gäller sådan här rapportering är faktabakgrunden knaper.

SaltNaturligtvis är det dumt att äta för mycket salt. Att vräka i sig stora mängder är inte direkt smart. Men när det gäller kopplingen mellan sjukdomar och saltintag finns det inga klara vetenskapliga bevis. Det finns saltkänsliga personer som ska undvika större saltintag men för en övervägande majoritet av befolkningen är det tveksamt om en förändring på något eller några gram salt om dagen skulle ha några hälsoeffekter över huvud taget. Att gå ut i media och självsäkert hävda sådana hälsofördelar med ett minskat saltintag visar snarast på okunnighet eller ett behov av att synas i media, alternativt behov av nya forskningsanslag. För de flesta människor har andra faktorer mycket större inverkan på blodtrycket, sådant som genetiskt arv och fysisk aktivitet till exempel. Det hindrar dock inte mindre seriösa forskare, eller för den delen Livsmedelsverket, att komma med påståenden om hälsoeffekter.

Att det sedan hade varit väldigt trevligt om man kunde slippa alla de översaltade produkter som livsmedelsindustrin producerar är ju en annan sak. Dessutom hade minskat saltande på färdigmat och annat inneburit en besparing för industrin. Samtidigt har salt en smakförhöjande effekt och osaltad mat känns ofta smaklös och tråkig. Risken med att sänka mängden salt i en produkt är ju att den kommer att uppfattas som mindre god och att kunden väljer en konkurrents produkter istället. Och sådant vill ju inte en producent riskera. Det går ju dock alltid att salta lite extra själv om man nu tycker det skulle behövas…

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar