Smörlöst i skolan

Man häpnar när man på dn.se läser hur ett antal stockholmsskolor serverar Becel till barnen istället för en naturlig smörbaserad produkt. Becel är en hälsovådlig kemikaliesörja som inte ens vuxna bör använda för invärtes bruk. De studier som gjorts visar med all önskvärd tydlighet att Becel har övervägande negativa hälsoeffekter och definitivt inte är lämpligt för barn. De flesta barn får inte för mycket fett i sin kost utan för lite, speciellt borde barn få mer av det naturliga mättade fettet.

BAGELNaturligtvis beror ovanstående på att Livsmedelsverkets kostråd av vissa beslutsfattare uppfattas som korrekta och påbjudna. Inget kunde vara mer felaktigt. De aktuella kostråden bygger inte på vetenskap utan på en rad förutfattade, och vetenskapligt obevisade, meningar. Tvärtom visar allt fler studier att de traditionella kostråden är fel.

I det aktuella fallet med stockholmsskolor är det utbildningsnämnden som fattat beslutet att upphöja Livsmedelsverkets kostrekommendationer till det som i lagen kallas näringsrik mat. Tyvärr innebär det ju precis motsatt effekt mot lagens intentioner, nämligen att skolbarn ska få nyttig och närande mat till lunch. Faktum är ju att skolorna faktiskt bryter mot lagen genom att servera rena onyttigheter. Att få inskränskta skolbyråkrater att förstå detta är dock närmast ett sisyfosarbete.

Smörstopp i skolan får kritik | Stockholm | SvD ”Värsta alternativet används på svenska skolor”. ”Fettstudierna inte gjorda på barn”.

Lämna ett svar