Elda med höns

SvD kan man idag läsa om hur förbrukade värphöns, som bara är 1,5 år gamla, inte är lönsamma att slakta och sälja i livsmedelsbutiker. Istället blir hälften av hönsen minkmat eller skickas som farligt avfall att eldas upp. Att på detta sätt förstöra alldeles utmärkt mat är uppenbart upprörande men det finns ett antal anledningar till att det blivit på det här viset.

Folk i allmänhet har vant sig vid smaklöst och vattenskadat kycklingkött. Det finns ingen möjlighet att få till ett smakrikt och gott kött på de fem veckor en normal slaktkyckling lever. När det mesta kycklingköttet dessutom marineras, ”möras” eller på annat sätt berikas med vatten, salt och tillsatser blir det naturligtvis ännu smaklösare men också ännu billigare. Det blir med andra ord svårt att konkurrera för en smakrik men något mindre mör höna.

HönsKoncentrationen av livsmedelshantering till några få anläggningar i landet gör att transporterna blir långa och ger sämre lönsamhet på det stora hela, oavsett vad stordriftsförespråkarna hävdar. Dessutom sätter transporttiden käppar i hjulet eftersom djur inte får transporteras hur länge som helst i ett sträck. En mer lokal slakt och förädling av slaktprodukter skulle gynna landsbygden och ge ett bredare utbud av produkter i lokala och regionala butiker. Dessutom är det bäst för djuren om så lite transport som möjligt behövs innan slakt.

Till viss del beror problemen på att ständigt ökade myndighetskrav gör livsmedelsproduktion allt dyrare. Det borde finnas möjligheter till gårdsslakterier utan allt för mycket byråkrati, speciellt om det redan, som med värphöns, sker kontroller av salmonellaförekomst med regelbundna intervaller. Det är uppenbart att det behövs åtgärder från politiskt håll för att få bort en hel del byråkrati, men man förundras att inte mer görs samtidigt som Livsmedelsverket får tolv miljoner extra för att genomföra åtgärder som ska minska svinnet av mat. Politikers inkompetens torde vara oändlig. Dessutom har vi EU att tacka för en del av den livsmedelsbyråkrati vi har idag.

Vad kan man använda höns till? Förutom att koka eller på annat sätt tillaga under längre tid kan man använda det i olika färdigrätter, i korv, färsbiffar osv. Exempel finns från England där en av de största livsmedelskedjorna, Tesco, började använda hönskött i en ”Free Range”-version av den populära rätten Chicken Kiev. Inte nog med att det blev en miljömässigt bättre produkt än den vanliga kycklingbaserade, den fick dessutom en bättre smak tack vare det smakrikare hönsköttet. Det går alltså om man vill. Och om det inte finns för mycket idiotisk byråkrati som ställer till det.

Mer info finns även på Svt, SR, SvD, Exp.

Lämna ett svar