No Way, veggies!

Musikfestivalen Way Out West i Göteborg har skapat en del rubriker genom att proklamera sig som helvegetarisk endast en dag innan evenemanget drar igång. Man går naturligtvis ut med denna nyhet precis innan festivalen startar för att inte avskräcka en hel del besökare. Att det är ett rätt tvivelaktigt sätt att göra det på råder det ju ingen tvekan om, de som redan köpt biljett har ju ingen valmöjlighet alls. Det är faktiskt inte alla som vill stödja en festival som så tydligt gjort ett ideologiskt val. Det är ungefär som att helt plötsligt och utan förvarning tvinga alla besökare att leva efter en viss religion eller en viss politisk åskådning under festivalen. Man ändrar spelregler på ett bedrägligt sätt.

Anledningen till att Way Out West väljer helvegetariskt sägs vara miljöskäl. Påståendet att festivalens vegetariska omsvängning skulle minska dess miljöpåverkan med runt tjugo procent måste starkt ifrågasättas som ett rent populistiskt påstående, baserat på för ändamålet utvalda data. Myten om den vegetariska dietens överlägsenhet rent miljömässigt presenteras ännu en gång som den sanning den inte alls är. De flesta verkar tro att vegetabilier dyker upp som miljöperfekta paket ur jorden och att en hel massa miljöproblem skulle försvinna bara köttätandet upphörde. Så är det inte.

PaprikaDe flesta vegetabilier framställs med hjälp av fossil energi och med tillsats av mineraler med rätt begränsad tillgång. I princip all storskalig vegetabilieproduktion är att betrakta som miljöförstöring. Jordbruksmarken förstörs sakta av bekämpningsmedel, konstgödning, ensidig odling, mekanisk bearbetning och ett kortsiktigt miljötänkande. Ett jättelikt fält med vete är nästan så långt från naturligt man kan komma. Ett får eller en ko som betar gräs och örter i en hage är helt naturligt. Vetefältet åstadkommer i slutändan mycket mer utsläpp än betesdjuren när maten väl står på bordet. För att få en optimalt miljövänlig livsmedelsproduktion måste man utnyttja både djur och växter, och äta upp båda, samtidigt som man ser till att ha slutna kretslopp så att inte jorden utarmas. Djuren äter sådant vi människor inte kan äta och omvandlar det till något vi mår bra av, nämligen kött och fett. Dessutom får vi en utmärkt gödslingsprodukt och andra naturprodukter på köpet.

Vart ska djuren ta vägen i en vegetarisk värld och varifrån ska gödseln komma? När ska fundamentalistiska veggietalibaner erkänna att en helvegetarisk diet inte är näringsmässigt lämplig för en människa? Och när ska de bry sig om att lära sig grundläggande fakta om hur naturen fungerar och vår plats i den?

Jag hoppas att några artister som tvingas hålla tillgodo med grönsaksdiet blir tillräckligt sura för att ställa till lite bråk, det hade piggat upp debatten en aning.

Läs mer på: Sveriges Radio, GP, DN

Detta inlägg har 30 kommentarer

 1. hijja

  Men snälla du. Att göra en insats för miljön och djuren innebär inte några som helst negativa effekter, utan tvärtom.

  Du fattar väl själv att det går åt mer resurser för att producera kött, när djuren som vi ska äta äter det vi egentligen kan äta, samt allt vatten som går åt till grödorna åt dessa djur. Som du säkert vet så krävs det 10 kilo kraftfoder för att producera 1 kilo kött. Inser du slöseriet? Det onödiga lidandet för djuren?

  Hela världen blir inte veganer över en natt. Efterfrågan styr produktionen, och när alla människor väl har blivit veganer så finns det således inga boskap att bekymra sig om.

  Du borde bry dig om att lära dig grundläggande fakta om hur djur lider helt i onödan. Veganer och vegetarianer lever enligt alla undersökningar längre och friskare än köttätare. Hur förklarar du det? En vän till mig har varit vegan i 40 år. Den har inga näringsbrister och mår kanon. Hur förklarar du det? Ett levande bevis på att det går att leva etiskt. Precis som många andra.

  1. Lars Ivarsson

   Tyvärr måste jag konstatera att det du verkar ha fallit i alla veganrörelsens fallgropar.

   Kraftfoder är inte naturlig mat för djur. Boskap växer snabbare av kraftfoder men mår bättre av t ex gräs och örter. Om kon äter gräs går det inte åt något kraftfoder alls. Faktum är att kon då äter sådant vi inte kan äta och därigenom omvandlar det till kött och fett som är en helt naturlig del av vår kost.

   Hur ska en natur utan boskap fungera tänkte du? Hur ska jorden få gödning och hur ska gräset bli betat så det inte tar över och kväver många andra växter. Djur och växter måste båda till för att inte naturen ska bli fullständigt obalanserad. Mycket av dagens jordbruk är obalanserat och beroende av fossil energi för att kunna fungera alls.

   På vad sätt lider ett djur under sin livstid för att det blir uppätet när det väl har dött? Allt levande ska dö, om jag inte är felinformerad. Varför skulle det vara mer etiskt att inte äta upp djuret?

   Är du medveten om att även en perfekt vegetabilisk kost saknar för människan livsnödvändiga ingredienser, bland annat essentiella fettsyror och vitaminer. Vår kropp kan inte skapa dessa och det enda sättet att få i sig dem är via animalier i kosten. Att andra djur kan leva på en vegetabilisk kost innebär inte att människor långsiktigt kan göra det.

   Hur vet du att dina veganvänner inte har näringsbrist? Det finns ingen forskning som visar att veganer skulle leva längre, tvärtom visar moderna studier att de dör i förtid. Hur vet du förresten att dina vänner inte petat i sig lite animaliska produkter emellanåt? De veganer jag träffat har påstått sig må bättre än de faktiskt gjort…

 2. hijja

  Jag ser det inte som en fallgrop, snarare en fallskärm 🙂

  Självklart, kor ska äta gräs! Varför ska vi behöva äta gräs, menar du? Vi kan inte äta flugsvamp heller, men det är ingen som omvandlar den till något (för övrigt kan vi äta vetegräs, vilket innehåller extremt mycket näring, och flera hundra gånger mer kalcium än mjölk).

  Men alltså, menar du på allvar att du tror att ett djur som är instängt i en fullkomligt onaturlig miljö den största delen av sitt liv, mår bra tills det dör? Att flera tusen kycklingar, som trampar sönder varandra, stressas och lider av benskörhet pga onaturligt mycket äggkläckande, inte lider? Att en gris, som blir kastrerad utan bedövning (och ibland även slaktad utan) mår prima? Då är du faktiskt riktigt ignorant och godtrogen. Nänänä. Den går inte.

  Oavsett vad du tycker, så är det inte ditt djur. Inte din mjölk. Inte ditt ägg. Det är djurets. Inget du säger eller gör kan ändra på det. Du tar dig rätten, helt i onödan.

  Eftersom vi, i dagens moderna samhälle, KAN leva utan animalier så borde vi göra det. Allt som finns i kött går att få i sig via vegetabilier. Bevisligen. Annars skulle ju alla veganer vara döda för längesedan, som sagt.
  Och inga av mina vegovänner skulle ens drömma om att peta i sig något animaliskt. Som du kanske förstår så mår man nog inte så bra om man helt plötsligt stoppar i sig en köttbit efter flera år utan.. Vilket inte är fallet med grönsaker. HMM! Undrar varför… :>

  1. Lars Ivarsson

   Varför jämför alltid veganer det mest ekologiska av vegetabilier med den mest horribla djuruppfödning om det inte är för att det är enda sättet de kan få sin vrångbild av verkligheten att framstå som vettig. Kycklingar som växer upp i en naturlig miljö blir både godare och nyttigare. Dessutom lägger inte kycklingar ägg, det gör de först när de växt upp och då endast de som är hönor.

   Anledningen till påpekandet om kor och gräs är att den mesta gräsbevuxna marken inte går att odla på, vi kan alltså inte använda den marken till varken spannmål eller morötter. Däremot kan vi indirekt äta från den genom att vi äter djuret som betar gräset. Faktiskt är den mesta jordbruksmarken i världen mest lämpad för gräsmark eller skog och inte alls anpassad för jordbruk. Därför skadas den också allvarligt och mycket av den kommer inom några årtionden inte längre att vara odlingsbar alls.

   En natur i balans innebär att allt med tiden dör och att annat lever av det som dött. Djur blir uppätna av andra djur, djur äter växter, växter lever av gödsel och döda djur osv. Människan är ett djur bland andra. Vi är gjorda för att äta andra djur, grönsaker, rötter, vissa växtdelar mm, det är den kosten vi levt av under årmiljoner och det är den som vi är anpassad för. En kost utan animalier är för människan onaturlig.

   Jag måste återigen påpeka för dig att du har fel angående den vegetabiliska kostens näringsinnehåll. Den innehåller INTE vissa essentiella ämnen som människan behöver. Men man kan leva länge på en felaktig kost och långsamt skada sin kropp utan att det märks riktigt innan det är försent. Eller äta en massa konstgjorda näringstillskott, och det kan väl ändå inte vara meningen?

   Förändringar i kosten gör att matsmältningen påverkas tillfälligt. Alla större förändringar kan ge problem med magen, grönsaker med.

 3. Lucas

  Åh, så man äter djur först när de dött en naturlig död? Det var nyheter för mig. Det här med att djur slaktas, det är en myt då? Tror du att 35 dagar är en normal livstid för en kyckling?

  Ja, allt levande ska dö. Men allt levande föds inte upp enbart för att dödas. Där ligger skillnaden. Det är inte det att vi äter ett dött djur som är oetiskt, det är de förhållanden som djuret föds upp i och hur de dödas.

  Det vore såklart bra om alla betesdjur fick ströva fritt och äta gräs och örter, det är en fin tanke och jag önskar att det vore så, men det är inte riktigt verkligeheten idag. Jag känner många köttätare, men ingen av dem frågar hur djuret som slaktades för deras hamburgare/korv/kebab levde innan det dödades. Om du köper ditt kött på en festival vet du inte var det kommer ifrån.

  1. Lars Ivarsson

   Vari ligger skillnaden för ett djur om det dör en naturlig död eller avlivas för att ätas upp? Den snabba döden vid slakt torde vara den minst plågsamma om den görs rätt jämfört den naturliga döden, en process som ofta kan vara rätt utdragen och plågsam. I naturen blir många djur uppätna av andra djur medan de fortfarande lever…

   Om man föder upp djur till mat blir resultatet bäst om man slaktar dem när de uppnått en viss ålder. Däremot är inte 35 dagar för en kyckling optimalt, de behöver lite mer tid för att bli så bra som möjligt.

   Vet du hur grönsakerna eller annat du äter har odlats och hur många djur eller annat levande som skadats eller dött i den processen? Jag tror faktiskt inte att du vill veta…

   1. Lucas

    Skillnaden torde väl vara ganska enkel, eller hur? Du spelar säkert bara dum här, jag är säker på att du vet skillnaden mellan mord och naturlig död. Eller menar du att vi även skulle avliva människor efter pensioneringen för att bespara dem lidande? Det gör du säkert inte, och inte många andra heller. Därför väljer vi att inte göra det utan vi låter människor själva styra över sina liv. Det är ett val som många djur tyvärr inte får göra, eftersom vi förbehåller oss rätten att bestämma när de ska dö. Visst, djur dödar djur i naturen, men vi är den enda djurarten som föder upp andra djur systematiskt och industriellt och sedan slaktar dem. Ett djur som föds på en bondgård har redan sitt öde bestämt: mat åt människor som är för bekväma med sin livsstil för att kunna sluta äta kött.

    Optimalt eller inte, 5-6 veckor är den normala levnadstiden för en kyckling i Sverige innan den slaktas. Det är INTE NATURLIGT. Det sorgliga är att det nästan är bamhärtigt att de slaktas så pass tidigt eftersom de oftast lever under horribla förhållanden.

    Jag vet att grönsakerna jag äter har skapat mindre lidande än någon köttbit och det räcker gott och väl för mig.

    1. Lars Ivarsson

     Det är inte mord att döda andra djur än den art man själv tillhör. Och eftersom det är naturligt för människor att äta andra djur är det också naturligt för oss att döda dem. De allra flesta djur har inget självmedvetande över huvud taget och har inte den minsta lilla förmåga att förstå något sådant som att ”styra över sina liv”. Djur kan vara tillgivna och kärleksfulla och på alla sätt underbara varelser men de har inte mänskliga känslor och fattningsförmågor.

     1. Lucas

      Det är däremot otroligt onödigt och därför även empatilöst. Att slakta djur bara för att folk vill äta kött när de inte behöver det för att må bra, det är helt sjukt. Att djur inte har självmedvetande, enligt dig, är knappast en ursäkt för att döda dem. Det gör inte dödandet lindrigare på något sätt, precis som det inte är mindre fel att döda en utvecklingsstörd människa.
      I naturen dödar djur andra djur av samma art, är det då rätt att även människor gör det? Ska vi börja äta våra döda för att kannibalism existerar i naturen?
      Du pratar om ”naturligt” hela tiden. Som om djuruppfödning är naturligt? Det är knappast naturligt för ett djur att leva hela sitt korta liv i fångenskap, kastreras utan (eller med för den delen) bedövning, slaktas genom spik i huvudet eller någon annan modern slaktmetod. Det är allt annat än naturligt.

     2. Lars Ivarsson

      Snälla lilla vän, med den sortens argumentation kommer du inte särskilt långt. Ser du inte hur tokigt du resonerar? Vad som är naturligt för en fladdermus eller en elefant är inte naturligt för en människa. För oss är det naturligt att döda djur för att äta dem. Att däremot göra som vissa störda djurrättsaktivister och veganer gör när det släpper ut tamdjur, eller som de kallar det ”befriar dem”, till en plågsam död i frihet och dessutom orsakar stora problem i det lokala ekosystemet är grymt och empatilöst.
      Du skulle behöva besöka naturen, se hur grym den faktiskt är, se hur saker faktiskt går till i verkligheten. Då hade du kanske vaknat upp ur din drömlika fantasivärld.

 4. hijja

  Du har fel. Alla veganer på vår jord är beviset och du kan inte vifta bort levande bevis 🙂 Du kan även önska hur mycket du vill att kött är bättre för miljön, men så är det inte, och det är bevisat!

  Du griper efter halmstrån för att försöka rättfärdiga djurplågeri. Ingen levande varelse finns till för att tillfredsställa dina smaklökar.

  Seriöst. Det enda vettiga argumentet jag har hört från en köttätare är: kött e gött. Och det säger ju en del. Så säg bara det, så kan vi lägga ner diskussionen!

  1. Lars Ivarsson

   På vad sätt är det du påstår bevisat? Jag känner inte till någon vetenskapligt hållbar forskning som skulle styrka dina påståenden. Du kan ju uppenbarligen väldigt lite om hur naturen fungerar och vår plats i den, så jag har inte direkt någon anledning att ta dina ord på något som helst allvar.

   Vad ger dig rätt att bestämma att vegetariskt liv är mindre värt än animaliskt? Är en potatis eller en nöt mindre levande än en get? Finns ett äpple till för att tillfredsställa dina smaklökar?

   Jag tror du lever i en snuttifierad värld där djur har egenskaper som i en disneyfilm och en massa mänskliga känslor och tankar. Grisen lider inte av att den ska ätas upp, för den har inget begrepp om sådant. Att påstå att köttätande är samma sak som djurplågeri är ju bara vegoreligiös rappakalja och propaganda utan någon form av verklighetsförankring.

   1. Lucas

    Djur kan känna stress, ångest, rädsla och smärta precis som vi kan. Bara för att de inte är lika smarta som människor (med undantag) så betyder inte det att de inte kan känna känslor. Dessutom vet du väl knappast någonting om deras tankar? Studier har visat att grisar är mer intelligenta än ett genomsnittligt 3-årigt barn, kanske till och med som ett 7-årigt barn. Nu är ju inte 3-åringar de skarpaste hjärnorna men det betyder ju såklart inte att de inte kan tänka eller känna känslor, eller hur? Det är ju inte mindre grymt att döda en dum människa som en smart, varför skulle det vara annorlunda när det gäller djur? Man äter ju inte apor, i vår del av världen inte ens hundar.

    1. Lars Ivarsson

     Att känna stress eller smärta innebär inte självkännedom eller en förståelse av tid, eget öde, valmöjligheter mm. Minsta mask kan känna smärta. Djur kan lösa uppgifter som kräver ett visst mått av intelligens utan att för den skull ha ett ”jag” eller ett självmedvetande. Naturen är grym, det är inget vi människor har hittat på, i många fall är naturen själv mycket värre än människan.

     Apor har ingått i menyn i de delar av världen där det finns tillräckligt många att jaga, som t ex i delar av Afrika och Sydamerika.

     1. Lucas

      Skulle du kunna tänka dig att äta schimpanser?

     2. Lars Ivarsson

      Nej, jag äter inte såna som dig.

   2. Pankakan

    Om ditt påstående när det handlar om att ”att ett äpple inte finns till för att tillfredställa våra smaklökar”. Skillnaden varför det är okej att äta ett äpple, nöt m.m. är för att de är gjorda för att ätas. Det är trädens sätt att fortplanta sig ser du. Djuret äter upp äpplets fruktkött och fröna kommer ut ur andra ändan. Tror du att vi människor lever i en naturlig värld, tror du att det är meningen att vi är världens herrar och styr över liv och död. Det är så djupt resonemanget att vara vegan, vegetarian går.

 5. Kerstin

  Men visst är det lite sött att det fortfarande finns personer som tror att kor idag lever på gräs! De äter soja och spannmål.

  1. Lars Ivarsson

   Jovisst lever många kor så, tyvärr, med konstanta problem av att äta en felaktig kost. Lite som veganer…

 6. hijja

  Du bör ta del av den väldigt omfattande vetenskapliga forskning som finns, Av t.ex Naturskyddsföreningen, Djurens rätts hemsida (väldigt bra fakta där, speciellt om hur djuren lever i verkligheten), eller här: [länk till eatright.org borttagen], här: [länk till SLV borttagen] (Livsmedelsverket!), då det råder ganska stor konsensus om att vegetariskt är bättre för hälsa & miljö. Och oavsett hur man väljer att tolka det så kan man ju egentligen bara tänka logiskt helt enkelt:

  Om mat som VI kan äta, tar omvägen genom ett djur, ja – det säger sig självt.

  (Jag håller med dig om att det är trist med B12-tillskotten, men om det står mellan att döda ett djur och förstöra planeten så tar jag hellre en tablett eller en B12-berikad havredryck. Du vet säkert att anledningen till att vi behöver B12 är inte att vi har ätit djur i alla tider, utan att vi har ätit rotfrukter bl.a med jord på. Nu skalar vi ju bort all jord. Vissa djur äter sitt eget bajs för att få i sig B12. Som sagt; trevligare med tillskott i så fall!)

  Växter har inga smärtreceptorer och inga indikationer på att de kan känna smärta. Om det skulle vara fallet, skulle väl Gud gett dem ben så de kan fly, ellerhur? :)Dessutom; JA, äpplen finns till för mina smaklökar! En gris, med ett medvetande som en treåring, skulle aldrig frivilligt gå med på att slaktas i förtid eller vara inlåst i hela sitt liv. Du har ingen som helst vetskap om huruvida din köttbit på tallriken har lidit eller ej. Du kan heller inte bestämma över andra varelsers huvuden om de lider eller inte. Jävligt trångsynt.

  Dina argument är skrämmande likt de argument slavförespråkarna använde sig av förr i tiden. De menade att de mörkhyade inte är som ”vi”, de känner ingen smärta och har ingen självkännedom. De kan inte känna sorg, så det är bara att våldta deras avkomma. De förstår ändå inte. Vi har alltid haft slavar, det är naturens gång, det kommer alltid att vara så. Ni slavmotståndare fattar ingenting, våra slavar har det faktiskt jäättebra! Ungefär. Tänkvärt 😉

  1. Lars Ivarsson

   Alla kommentarer likt den ovanstående visar bara hur lite fakta som finns bakom vegankulturen och hur den närmast kan liknas vid en fundamentalistisk religion. Varken Naturskyddsföreningen, Djurens Rätt eller SLV är att beteckna som trovärdiga i sådana här sammanhang med tanke på hur de tidigare valt att publicera endast sådana uppgifter som gagnat deras sak. De är inte lämpliga källor till vetenskaplig och objektiv information.

   Havredrycken du dricker är det som faktiskt förstör planeten, genom det jordbruk som krävs för att den ska kunna komma till. Men du tycker kanske att det är ok att fördärva själva grunden för vår existens bara vi inte dödar några grisar och kor? Den livsstil du förespråkar riskerar att döda många fler liv än du någonsin vill ha på ditt samvete, och du är inte ens medveten om det.

   Människan kan i princip inte ta upp B12 från växter eller från vanlig jord. Om jorden ska innehålla några större mängder B12 måste den få ett rätt stort tillskott av animalisk gödsel, vilket blir svårt om det inte finns någon boskap. Om otvättade grönsaker ger B12-tillskott beror det på att de är kontaminerade med avföring och därmed en rätt stor hälsorisk.

   På vad sätt skulle en gris förstå begreppet slakt? Äpplet finns till för att äppelträdet ska kunna sprida sin avkomma, inte för att du ska äta upp valda delar av det. Frukt och grönsaker är inte en gåva från naturen utan växternas sätt att föra vidare sina gener.

   Det du skriver om slavar är så dumt att jag inte ens bryr mig om att kommentera det, men jag sparar dina ord att ha som avskräckande exempel.

   Du har väldigt mycket att lära dig, just det sätt du framför synpunkter visar att du tror du kan en massa, men vet nästan inget alls. Men den insikten tror jag faktiskt ligger utanför din fattningsförmåga.

 7. hijja

  Men då vill jag fråga dig; Hur gynnar det Djurens Rätt ekonomiskt om människor inte äter kött? De får ju inte mer pengar bara för att människor inte deltar i djurplågeri. Alla veganer är inte med där. Alla som är med där är inte veganer.
  Påståendet att veganism är en fundamentalistisk religion är larvigt och nojigt. Paranoid much?

  Är empati så mycket att be om, alltså? Fråga vilken slaktare du vill, de vet att grisarna vet att de ska dö. Och det är oerhört stressande att först leva i en onaturlig miljö, inte kunna göra vad man vill, sedan känna blodlukt och slaktas, ibland utan framgångsrik bedövning. Förnekar du det är du blåögd!

  Varför skulle du vara en trovärdig källa, för övrigt? Tycker du låter väldigt aggressiv och desperat, vilket verkligen inte gör dig speciellt trovärdig. Och det spelar fortfarande ingen roll vad DU tycker. Djur lider, vare sig du vill det eller inte.

  Havredrycken förstör planeten pga jordbruket? Allt jordbruk som går åt till djurfoder, då? Varför ska vi mata massa djur med saker som VI kan äta..? Eller som svältande barn i fattiga länder skulle kunna få istället?!
  Djur kan få finnas till, utan att vi äter dem. De kan få leva för sin egen skull.

  Men suck. Äpplen känner ingen smärta.
  Det är svårt att ens köpa en tröja idag utan att någon har dött i processen, det går nästan inte att leva utan att någon annan dör. Men man kan göra så gott man kan och inte delta i den uppenbara slakten av andra, tycker jag.

  Det jag skriver om slavar är kontroversiellt men uppenbarligen reagerar folk pga de vet att jag har en poäng ;-)Om man tänker efter och går in på djupet så är det faktiskt inte så stor skillnad. Läs gärna ”Jordens Herrar” av Pelle Strindlund!

  Jag förstår att du hittar på lite fakta för att du inte ska ha dåligt samvete, men hur gärna du än vill så kommer du aldrig ha rätt.
  Jag tycker att den tid vi lever på den här planeten kan vi försöka åstadkomma så lite skada som möjligt med den information vi har, istället för att blunda.

  Peace

  1. Lars Ivarsson

   Några kommentarer till dina villfarelser:

   Grisar blir inte stressade för att de ska dö, det är de inte medvetna om. De blir stressade av att transporteras från sin invanda miljö till en helt annan, med andra dofter, ljud mm. Om de hade slaktats i sin normala miljö hade de inte blivit stressade. Jag förordar gårdsslakt av djur just därför.

   Jag tycker inte att man ska odla foder till djur på det sätt som görs idag. Djur ska leva av en naturlig och närproducerad föda så långt det är möjligt. Modernt lantbruk förstör jorden på ett sätt betande djur aldrig kan göra. Dessutom kräver t ex dagens spannmålsodling stora mängder fossil energi och andra ändliga resurser. Förstår du alls vad jag menar? Att vara vegan kan aldrig bli så miljöbra som att äta en optimal diet baserat på en kombination av animalier och vegetabilier.

   Det du skriver om slavar är inte kontroversiellt utan korkat och förmodligen kopierat från Pelle Strindlunds bok, en bok som jag inte direkt ser någon anledning att läsa eftersom författaren ger ett allt annat än trovärdigt intryck.

   Jag behöver inte hitta på några fakta, vem som helst kan kolla upp att det jag skriver har en trovärdig faktabakgrund, och i motsatts till många andra sorterar jag inte automatiskt bort sådant som inte stämmer med min uppfattning om världen.

   När man tittar på helheten är ett veganskt leverne varken önskvärt eller naturligt…

   1. Kristoffer

    Helt vegansk kost är antagligen inte det bästa för mänskligheten men vi skulle behöva dra ner på så kallad factory farming. Det skulle kanske innebära att äta kött varannan dag, någon gång i veckan, eller månad, både på grund av pris och tillgång. Mjölk och ägg behöver vi också.

    Problemet nu är att det äts för mycket kött och att det är en väldigt stor belastning på miljön och en stor fara för hälsa både direkt och indirekt. Död på grund av vegetarisk kosthållning är försvinnande liten medan kosthållning med för mycket ägg, kött, vete och mjölk är om jag minns rätt 95st per dag. Dessa är ju inte endast på grund av kost-hållning utan livsstil i övrigt är ju bidragande och många får rådet eller blir ordinerad vegetarisk kost om de klarar sig ur en sådan sjukdom. När man då ser statistiken med undernärda pga vegetarisk kost så är det försvinnande liten även om folk så klart insjukningar där med.

    Om man ser till listan över de största hoten mot mänskligheten så är ju t.ex. smitta en mycket större risk än t.ex. klimatotet och smitthärdar har bra grogrund i så kallad factory farming.

    Ett djurs ekonimiska värde har sjunkit drastiskt och därmed gjort företags anledning att hålla dem vid liv mindre och man räknar med att ett stort antal djur dör en långsam utdragen död. De dör på grund av att vi avlat fram levnadsodugna djur, kannibalism och sjukdomar. Vi måste betala mer för kött helt enkelt. En del kött vi kan få i Sverige är ok men den delen är inte så stor man tror och särskilt inte om man ser det globalt. Märkningen behöver inte alltid betyda så mycket heller även om det är bättre inom EU än i USA t.ex. där ”organic” griskött mer eller mindre är uppfött på samma sätt som all annan.

    Att vi skall fortsätta äta som vi gör är dumt. Vädera djuren högre så att företagen ser större vinst i att hålla dem vid liv och må bra. Ändra balansen mellan odlad mark för mat till djur och odlat mat till människor. Låt djuren äta det människor inte kan äta. Då tror jag att vi egentligen med bara ekonomiska medel gjort det omöjligt att äta så mycket kött vi äter i dag. Lite som det var i Sverige för 60 år sedan, fast vi behåller de bästa delarna med factory farming och tar bort de dåliga. Det finns ju t.ex. broilerhöns som inte lider lika mycket som de vi äter idag men fortfarande växer relativt snabbt på mindre foder och är levnadsdugliga till större procent.

    Hur ser du på fördelningen av hur mycket kött vi kan / borde äta?

    Vet du hur ofta och hur mycket kött och hur ofta man borde äta?

    Det finns mycket förskning som antingen säger att vi inte vet eller att vi tror att djur har en jaguppfattning, vilken baserar du det på att de inte har det?

 8. hijja

  Mhm, så å ena sidan menar du att djur inte känner någon smärta när de ska dö, å andra sidan förespråkar du gårdsslakt därför att grisar blir stressade? Jag gissar att du enbart tänker på köttsmaken och inte djurens välfärd. But still, alltid något!

  Givetvis ska djur leva på en naturlig närproducerad föda, med andra ord, de ska vara i det fria där de hör hemma. Föreställningen om att alla kor kan beta på gröna ängar och slaktas lyckliga samt serveras till alla ignoranta i väst är mer ”snuttifierad” och ”disney” än en vegansk världsbild!

  Låter som att någon har läst ”The vegetarian myth” som egentligen inte ens har något med veganism att göra, utan snarare handlar om grotesk överbefolkning och borde heta något i den stilen istället.

  Varför kan vi inte både ha betande djur (som är fria och inte föds upp eller slaktas) OCH modernt jordbruk? Hur överlevde vi utan alla dessa kor förr i tiden, varför gick inte jorden under då..?

  Varför är det korkat att jämföra människors och djurs lidande? Kan vi inte lida lika mycket, menar du? Har vi rätt att döda djuren därför att de är mindre intelligenta? Har vi i så fall rätt att döda utvecklingsstörda människor och äta dem, av samma anledning?

  Du verkar vara en tvättäkta narcissist som tror att du har rätt om allt mellan himmel och jord och att alla andra har fel, även om bevisen talar mot dig. Det är ju ett tydligt tecken på okunskap att t.ex avfärda andras argument som korkade utan att ens reflektera över dem. Jag har reflekterat över kött och ätit kött och försvarat kött i flera år, innan jag utvecklades och insåg att det inte är moraliskt försvarbart.
  Du är nog inte van vid att erkänna att du faktiskt kan vara ute och cykla. Vilket är fallet gällande köttkonsumtion. Du har nämligen fel, och ju snarare du inser det, desto bättre.

  Jag lämnar diskussionen med dessa ord, och förväntar mig inte att du är vegan inom en snar framtid, men hoppas ändå att jag har sått ett frö som kanske växer till sig en solig dag 🙂

  Ha det så fint!

  /H

  ”Vegetarisk föda ger en djup fördelaktig verkan på det mänskliga temperamentet. Om hela världen anammade vegetarianism, skulle det påverka mänskligheten och livets överlevnad på Jorden på ett ytterst välgörande sätt.”

  – Albert Einstein (1879-1955)

  1. Lars Ivarsson

   O, avgrundsdjupa enfald, som håller dem okunniga om sina tillkortakommanden och som hindrar dem från att se verkligheten med objektiva ögon.
   O, stora förutfattade meningar och fantasier som får dem att tro på sagor och ouppnåelig idyll.
   O, mörker som skymmer deras sinnen och fjättrar dem i vegetabiliernas bojor.
   Låt dem se ljuset, och finna sina platser i världen, på det att de ska inse att världen är en annorlunda skapelse än den utopi som bor i veganers hjärnor.

   Einstein hade fel om en hel del saker, bland annat trodde han inte på kvantteorin, och uppenbarligen var han inte helt kunnig på kostområdet heller.

 9. Lars Johansson

  Einstein fick nobelpriset för kvantteorin, som han var skapare till. Hur kan han då vara okunnig på den? Sen har jag en fråga, du skriver att du hoppas att artisterna ska bli sura för att de får ”grönsakdiet”. Jag äter vegetariskt, dvs köttfritt och det är nog det som äts där och jag är inte sur och jag har aldrig tänkt att jag ska äta grönsaksdiet. Det är därför orimligt att artisterna skulle bli sura av ett ord som du hittat på.

  Sen det här med miljön, det är ju inte så att vi äter vegetariskt/veganskt för att rädda miljön och vi går och lider utan det har vi fått reda på efteråt troligen. För om det är så att det räddar miljön så är det ju bra, tycker inte du det? Måste man komma med det där med gräsbete och poängtera det varje gång? Om vegetarisk mat verkligen förvärrrar miljön, så är det ju inte bra, men det antyds ju mest bara och sen byter man snabbt och skickligt samtalsämne till utopin gräsbete. Så det är fortfarande tveksamt om vegetarisk mat verkligen är dålig när motargumentet är så konstlat och uppjagat.

  Du frågar ”Vart ska djuren ta vägen i en vegetarisk värld och varifrån ska gödseln komma? När ska fundamentalistiska veggietalibaner erkänna att en helvegetarisk diet inte är näringsmässigt lämplig för en människa?” Ja, vad ska man svara. Det är som att fråga Hur ska man klara sig utan tuggummit Toy? Och sen beskriver man hur man framställer Toy och hur det är bra för miljön.

  Men sen kommer nya dieter, lågkolhydrat mm, som gör den vegetariska delen extremt tråkig för att man tar bort potatis, pasta, majs och allt roligt och nyttigt och sen kallar man sojakorvarna och tofu för processat. Då blir det troligen orimligt mycket kött istället. Därför hoppas jag att dieter som LCHF kommer att försvinna och därmed köttätandet att minska. Det inträffar konspirationer, men en hel diet baserad på en konspirationsteori om Livsmedelsverket kan inte vara nyttig för kroppen. Det verkar mest som någon som fått sparken från myndigheten och blivit sur, inget att bli frisk eller smal på alltså, men kanske nåt man kan läsa under täcket med ficklampa och känna sig hemlig.

  1. Lars Ivarsson

   Einstein fick nobelpriset 1921 för den fotoelektriska effekten. Även om denna är en del i utvecklingen av det som idag är modern kvantteori så kunde Einstein aldrig förlika sig med grundläggande delar av kvantfysiken. Han sökte efter alternativa förklaringsmodeller, något han dock aldrig fann.

   I övrigt vet jag inte riktigt varför du skrev en kommentar. Om det var för att visa hur ostrukturerad och svamlig man blir av att leva på en vegetarisk diet har du ju dock onekligen lyckats.

 10. Kent Glenn

  Förr fick man höra att man skulle äta kött och fisk för att få en fungerande hjärna. Av ungefär hälften av kommentarerna ovan kan man få uppfattningen att påståendet stämmer.

 11. Matilda Carlsson

  Det är mycket märkligt att du frågar dig vad det är för fel med att äta upp ett djur när det väl är dött, eftersom vi alla ska dö. Det låter som om vi människor skulle livnära oss på självdöda djur. Djur i köttindustrin föds ju upp ENKOM för att människor ska äta dem, men det vet du ju. Min empati för djur gör att jag inte kan gå med på att de dödas för min skull, oavsett hur bra de har haft det under sin levnad. Betyder det att jag inte vet hur naturen fungerar? Inte vet jag, men nu bor jag bor inte i naturen utan i en studentlägenhet i centrala Stockholm, och det som sker i industriell djuruppfödning är inte särskilt naturligt det heller. Jag vet inte hur stor del av köttet som säljs i Sverige som är naturbeteskött, men det kan ju knappast vara mycket. Eller så kan man ju köpa dansk fläskfilé. Mums.

  Jag struntar faktiskt i vilken som är den optimala kosten för den mänskliga kroppen. Det är ju faktiskt ingen som exakt vet det heller. Folk svamlar om LCHF, stenålderskost, fastande och jag vet inte vad. Jag vet att en väl avvägd vegetarisk kost fungerar, och sen skiter jag faktiskt i detaljerna. Vi kommer ju ändå alla att dö, som du så fint uttryckte det. Med tanke på hur eländigt människor hade det under stenåldern då typ hälften av alla nyfödda barn dog, och på alla de människor som svälter I DAG och som knappt får i sig tillräckligt med näring för att deras hjärtan ska orka fortsätta slå så tycker jag att vi kan vara ganska nöjda med våra moderna liv, även om vi allihop kanske inte kommer att kunna cykla Vätternrundan när vi är 90. Det är ju kul att dricka öl också. Bara man låter bli att röka, jobba med asbest och annat tokigt så går det nog bra.

Lämna ett svar