Kemikalier i charkdisken

Idag besökte jag en dagligvarubutik, vilken kedja den tillhörde ska vi inte nämna här eftersom det i alla fall inte skiljer särskilt mycket mellan olika butiksalternativ. Alltnog, jag lämnade butiken lika tomhänt som jag kom. Jag konstaterade nämligen att det i princip inte finns några alternativ av många livsmedel om man inte samtidigt med den mat man vill äta accepterar att också få i sig en kemikaliesörja, alltså mycket av det som kallas tillsatser och som ofta har E-nummer.

Visst finns det produkter som inte direkt innehåller en massa kemikalier, jag tänker på rena råvaror, grönsaker, frukt, färskt kött osv, även om också dessa indirekt innehåller diverse onyttigheter eftersom de utsätts för en massa tveksamma ämnen under produktion och uppfödning. Det är ju inte utan orsak som frukt och grönsaker idag innehåller betydligt mindre mängder mineraler och nyttigheter jämfört med hur det var i mitten av 1900-talet. Konstgödning och förädlade arter, ensidigt och artfrämmande foder och så vidare gör att även de råvaror som borde vara rena, nyttiga och naturliga sedan länge inte är det i så stor utsträckning som är önskvärt. Men det är inte det den här texten handlar om.

Det handlar om charkdisken. Har du själv gått och tittat i en charkdisk? Lagt ner skivad skinka, grillkorvar och pastejpaket i din varukorg? Det har du förmodligen gjort om du inte råkar vara vegetarian sedan barnsben. Har du läst på innehållsförteckningarna på de produkter som du köpt? Ofta har du nog inte gjort det och det ska du vara glad för, det är nämligen ingen rolig läsning. De olika förädlade köttprodukterna är fulla av socker, olika kemikalier, tillsatser och utfyllnader som ska få dig att tro att produkten är bättre än den egentligen är. Inte sällan är en hel del av produkten vatten och i många fall innehåller korven andra ingredienser än kött till mer än hälften. Det mesta av korvbiten du har på tallriken kan alltså vara utfyllnad.

Det går i princip inte att köpa en korv, skinka eller pastej som inte innehåller socker. Socker fungerar i de här produkterna som en smakförstärkare, så att produkterna smakar bättre än de egentligen skulle göra. För den som inte äter socker normalt blir en sockrad pastej sötsliskig i smaken och då kan det ändå vara fråga om en ekologisk leverpastej, som ju borde vara anpassad för människor som bryr sig lite extra. En bra produkt behöver inte sockras för att smaka bra.

Nitritsalt är en kemikalie som finns i de flesta charkprodukter. Nitrit gör skinka och korv vackert röd, fungerar som smakförstärkare, binder vatten och så har det även en hämmande effekt på bakterietillväxt. Den bakterie som oftast nämns är Clostridium Botulinum som producerar ett mycket farligt nervgift som ger upphov till den allvarliga sjukdomen botulism. Nitrit är i sig giftigt i större mängder, speciellt för spädbarn, och bildar inte sällan starkt cancerframkallande ämnen som kallas nitrosaminer, både i kroppen och i olika livsmedel, när det kombineras med olika vanliga ämnen. I vissa produkter, som lufttorkade korvar och andra produkter av sammansatt kött, är nitrit en nödvändig tillsats om produkten inte förvaras tillräckligt kallt, har tillräckligt hög salthalt eller har tillräckligt lågt pH. För övriga livsmedel finns det bättre metoder att hindra bakterietillväxt än att tillsätta potentiellt livsfarliga kemikalier, men nitrittillsats gör att producenten inte behöver vara lika noga vid slakt och tillverkning eftersom bakterietillväxten ändå hämmas och man får en produkt som kan ligga längre än bra i kyldisken. Dessutom är halterna nitrit som behövs för att motverka bakterietillväxt betydligt lägre än de som gör skinkan röd och fin.

Det finns även olika konsistensgivare (förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel) i många produkter och anledningen är att tillverkaren valt att dryga ut produkten med en hel del vatten så att den blir billigare att producera. Konsistensgivare ger den vattniga produkten stadga och får den att kännas mer som en naturligt vara. Vissa av konsistensgivarna är allergiframkallande men även de till synes ofarliga indikerar att produkten de ingår i är gjord på utspädda råvaror och inte sällan råvaror av sämre kvalitet.

Smakförstärkaren glutamat finns ju fortfarande i en hel del varor även om den verkar vara på väg bort i varje fall i seriösa charkföretags produkter. I en del fall används istället jästextrakt som innehåller naturligt glutamat. Även detta är en tillsats som det är bäst att undvika.
Sedan finns naturligtvis ytterligare tillsatser som antioxidationsmedel, färgämnen, aromämnen mm som kan vara mer eller mindre nyttiga och naturliga. Naturligtvis kan man inte samtidigt ha en livsmedelsindustri och undvika varenda tillsats som finns. Vissa ämnen kan behöva tillsättas för att en produkt ska kunna hanteras maskinellt och i de volymer som sker i industrin men det måste vara ett minimum och endast de som verkligen är nödvändiga. Hur många tillsatser är nödvändiga? Äkta Vara som är en ny märkning med koppling till journalisten Mats-Eric Nilsson tillåter endast fyra tillsatser. KRAV tillåter drygt trettio tillsatser och mer än så behövs definitivt inte eftersom de flesta tillsatserna endast finns till av kosmetiska eller ekonomiska orsaker.

På Aftonbladets webbplats 2009-10-22 påstår en professor i livsmedelshygien som heter Marie-Louise Danielsson-Tham att alla tillsatser är ofarliga och att de är livsviktiga. Hon har redan skrivit en liknande artikel tidigare och upprepar i princip bara sina åsikter från den första artikeln. Aftonbladet hade även en chatt där professorn svarade på läsarnas frågor och när man läst hennes svar måste man undra om hon har någon som helst aning om livsmedelshantering och inte i själva verket är professor i disktrasor.

Hon verkar fullständigt okunnig om moderna beredningsmetoder och förvaring av matvaror och påstår envist att mängder av människor skulle dö om inte livsmedlen var fulla av tillsatser. Folk skulle drabbas av botulism och andra hemskheter på löpande band om inte charkindustrin kryddar alla sina produkter med nitrit. Professorn verkar inte förstå att var för sig i princip ofarliga tillsatser blandade i en produkt kan reagera med varandra och övriga ingredienser och bilda giftiga, cancerframkallande eller på andra sätt otrevliga kemiska föreningar som konsumenten sedan får i sig. Men om man tror att alla de olika tillsatserna som finns i maten är säkra och dessutom i de flesta fall tillsätts i produkterna av tillverkare endast av omtanke om oss konsumenter då är man enfaldigare än vad som är hälsosamt. Man kan ju inte annat än undra vem som beställt och betalat för artikeln?

Ofta läser man i debatten att det ju inte gör något att det finns tillsatser i mat för att man kan ju som konsument alltid välja en annan vara. Men det är ju det man ofta inte kan. Det finns inte rökt skinka, prickig korv eller leverpastej osv utan socker, nitrit eller andra kemikalier att välja istället. Och då är det enda man kan göra som konsument att ställa sin tomma varukorg vid utgångskassan eller köpa råvaror och ägna sig åt charktillverkning själv, och det är det ju inte alla som har tid och möjlighet till. Men det blir garanterat både godare och nyttigare.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Hej!

    Håller delvis med dig.

    Sedan kan jag tycka att det är märkligt att märkningen ”Äkta Vara” inte ens är en godkänd märkning att använda. Dessutom verkar den vara olaglig då den kan vara olaglig. Mer om detta här: http://bit.ly/1A14zN

    Ha De Gott Joakim

Kommentera

Stäng meny